Bâlbâiala lui Dan Barna: cum s-a răzgândit liderul USR în privința intrării la guvernare. La fel a făcut cu Rusia și China

Alexandru Ioanid 29.08.2019, 16:59
Bâlbâiala lui Dan Barna: cum s-a răzgândit liderul USR în privința intrării la guvernare. La fel a făcut cu Rusia și China

Președintele USR și candidatul la prezidențiale din partea Alianței 2020, Dan Barna, s-a răzgândit în privința intrării la guvernare. În lumina ultimelor evenimente de pe scena politică, Barna și-a schimbat declarațiile. Așa cum a făcut și în cazul Chinei și al Rusiei.

Dan Barna este președintele USR și candidatul Alianței 2020 USR-PLUS la prezidențiale. În ultima perioadă, a avut mai multe declarații care au uimit asupra cărora a revenit ulterior.

Practic, în multe chestiuni, Dan Barna s-a sucit la 180 de grade. Prima declarație se referea la investițiile Chinei și Rusiei în România. A doua a avut legătură cu o posibilă intrare la guvernare a USR în cazul în care pică Guvernul Dăncilă.

În ambele a spus ceva, apoi a revenit și a spus cu totul altceva. Să le luăm pe rând.

Dan Barna, despre intrarea la guvernare

Dan Barna, incalzire pentru prezidentiale

Inițial, Dan Barna a spus că partidul pe care-l conduce va accepta să guverneze doar în urma unor alegeri: fie ele anticipate, fie la termen. A vrut să se poziționeze în postura unui lider politic ce nu profită de oportunități. Practic, vrea să transmită mesajul că va veni la guvernare numai în urma unui vot politic.

Acum, însă, s-a răzgândit. Mai ales că Dacian Cioloș, colegul de alianță, nu împărtășea aceleași idei și arăta că se arată dispus oricând să intre la guvernare.Dan Barna a preluat întocmai declarațiile liderului PLUS.

„Putem intra la guvernare în orice moment. Avem resurse, avem program, avem oameni competenţi, dar este nevoie de o majoritate parlamentară care să facă posibilă reformele de care are nevoie România. Nu mai putem prosti la nesfârşit electoratul că trebuie făcute reforme, dar de fapt să nu le facă nimeni altcineva. Considerăm că aceste reforme pot fi făcute cu o majoritate parlamentară”
Dan Barna, președintele USR

Liderul USR a insistat că partidul său va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, demers pentru care PNL a anunțat că va strânge semnături.

„Vom susţine moţiunea de cenzură şi vom participa la discuţii pentru a găsi cea mai bună soluţie a unei guvernări care să asigure perioada aceasta de interimat care să ne ducă la alegeri anticipate. Nu este reală şi nu poate funcţiona ideea că s-ar putea face reforme alături de oamenii care au fost lângă Liviu Dragnea şi PSD în cei trei ani care aproape că ne-au scos din Europa. Şi atunci va fi o perioadă de tranziţie, un guvern, vom vedea în ce formulă, prin care să mergem spre alegeri anticipate. După aceste alegeri, să putem să ne ne asumăm o guvernare completă, consistentă, prin care chiar să facem aceste reforme de care România are o fundamentală nevoie”
Dan Barna, președintele USR

Dan Barna, despre investițiile din China și Rusia

Aflat recent într-o vizită în Suceava, Dan Barna a uimit pe toată lumea atunci când a spus că România ar trebui să dezvolte relații economice cu Rusia și China. Adică două puteri internaționale cunoscute pentru viziunile lor anti-democratice.

Liderul USR spunea că ”nu are o problemă” cu investițiile pe care aceste țări le-ar face în România și că cele două state ar trebui doar să respecte anumite ”principii foarte clare”. După câteva zile de la această declarație s-a răzgândit.

Barna spunea, la Constanța, că vorbele sale au fost interpretate greșit și că România nu poate funcționa în afara parteneriatelor cu SUA și NATO.

”Parteneriatul cu SUA este fundamental pentru noi (…) România nu va putea să funcționeze cu Rusia și China în afara parteneriatelor cu SUA și NATO. România nu poate avea investiții rusești. Categoric, nu”
Dan Barna, liderul USR

Citește și Cum a ieșit Barna la încălzire pentru prezidențiale

Urmăriți Impact.ro și pe