Bacalaureat 2022. Probele pentru competențe lingvistice încep pe 6 iunie. Calendarul complet al examenelor

Stan Filon 04.06.2022, 17:53
Bacalaureat 2022. Probele pentru competențe lingvistice încep pe 6 iunie. Calendarul complet al examenelor

Bacalaureat 2022, calendarul probelor de competențe lingvistice. Pe data de 6 iunie are loc prima probă a examenului de Bacalaureat 2022. Așadar, absolvenții de clasa a XII și a XIII-a încep emoțiile examenului maturității. Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat s-au făcut între 23 – 27 mai 2022, iar cursurile s-au terminat pentru elevii care dau BAC-ul pe data de 27 mai. Vedeți în rândurile de mai jos cum se vor desfășura mai exact probele orale, dar și care sunt celelalte probe ale Bacalaureatului și când sunt ele programate.

Bacalaureat 2022. Proba pentru competențe lingvistice de comunicare în limba română

Așadar, examenul de Bacalaureat 2022 va începe pe 6 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a vor susține mai exact probele de competențe lingvistice în perioada 6-8 iunie, potrivit calendarului oficial. Aceștia trebuie să știe că procedura prevede că „nu se admite schimbarea biletului de examen”.

Probele orale vor continua cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, evaluarea competențelor digitale și evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, pe când probele scrise încep pe data de 20 iunie 2022 și se încheie pe 23 iunie 2022. Potrivit documentului emis de Ministerul Educației în 2019 privind organizarea probelor de competențe, nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/limba maternă, sunt, în ordine: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat.

Probele pentru competente lingvistice de Bacalaureat 2022 incep pe 6 iunie
Probele pentru competente lingvistice de Bacalaureat 2022 incep pe 6 iunie

Cum se desfășoară probele orale la Bac 2022

„Imediat după susținerea probei de către un candidat, cei doi profesori examinatori stabilesc nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română / limba maternă al candidatului, pe baza nivelului înscris în borderourile individuale”, menționează documentul respectiv.

Articolul 4 din document stabilește că „nu se admite schimbarea biletului de examen”. Așadar, abslveții trebuie să știe că în cazul în care refuză să răspundă întrebărilor formulate, se consideră că nu au susținut proba A, respectiv proba B de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română / limba maternă.

Procedura de organizare și desfășurare a probei de evaluare a competențelor într-o limbă de circulație internațională – Proba C:

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională se face prin trei tipuri de probe, conform procedurii:

  • proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat;
  • proba scrisă, cu durată de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise;
  • proba orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală;

La proba de înțelegere a unui text audiat, instrucțiunile pentru candidați sunt citite de către un membru al comisiei / asistent, în limba română / maternă, în fiecare sală de examen. Instrucțiunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizează examen, sunt următoarele:

„Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Pentru fiecare dintre acestea, veți avea la dispoziție aproximativ un minut pentru a citi întrebările de pe foaia primită. Prima audiere a materialului va fi urmată de un minut de pauză în care puteți începe să răspundeți la întrebări. A doua audiere a materialului va fi urmată de două minute de pauză, pentru a vă definitiva răspunsurile. Aceleași etape se vor succeda și în cazul celui de-al doilea material audio.”

În document apare că nu se admit întreruperi în timpul audierii textelor și se iau măsuri pentru a se asigura audiția în condiții optime.

Proba scrisă a probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională este structurată în două părți:

  • prima parte a probei scrise evaluează competența de înțelegerea unui text citit;
  • partea a doua a probei scrise evaluează competența de producerea de mesaje scrise;

În privința probei orale, fiecare bilet conține câte trei întrebări de dificultate progresivă, pe baza cărora profesorii examinatori stabilesc încadrarea candidatului în unul dintre nivelurile A1-B2, atât pentru componența de producere de mesaje orale, cât și pentru componența de interacțiune orală. „Nu se admite schimbarea biletului de examen”.

Procedura pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale – Proba D:

În privința evaluării competențelor digitale, „fiecare examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca media aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior”.

În funcție de punctajul final obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează:

20-30 de puncte – utilizator începător;
31-55 de puncte – utilizator de nivel mediu;
56-74 de puncte – utilizator avansat;
75-100 de puncte – utilizator experimentat;

„Candidații care obțin 0-19 puncte primesc un certificat de atestare a competențelor digitale pe care se scrie punctajul, fără acordarea unui nivel de competență”, este menționat în procedura probei de evaluare a competențelor digitale.

Rezultatele obținute de candidații care au participat la probele de competențe digitale sunt afișate după evaluarea tuturor candidaților care au susținut proba în aceeași zi, în termen de cel mult două zile de la susținerea probei, conform procedurii.

Sunt însă și absolvenți care pot scăpa de aceste probe. Vorbim despre elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale. Aceștia pot solicita echivalarea acestora cu proba C și/sau D.

Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2022, Sesiunea iunie – iulie 2022

23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...