Proba la Psiholigie este ce-a de a treia probă a sesiunii de toamnă în cadrul examenului de Bacalaureat 2021. Elevii s-au prezentat astăzi în sălile de examen pentru ultima probă între orele 07:30 și 08:30, iar plicul sigilat care conținea subiectele a fost deschis la ora 09:00. Timpul destinat elaborării lucrării scrise a fost de trei ore, din momentul distribuirii foilor de examen. Cum se rezolvau, de fapt, cerințele la psihologie și care este baremul, afli în continuare.
Miercuri, 18 august, a avut loc cea de-a treia și ultima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie, celelalte probe de competențe urmând să fie echivalate. Dacă elevii de la prifilele tehnice au avut de optat între fizică, chimie, informatică și biologie, candidații care au absolvit profilele de liceu umanist, teologic, sportiv, militar sau artistic au avut de ales între geografie, logică şi argumentare, psihologie, economie și filosofie.
Subiectele la proba de psihologie vor fi afișate în cursul zilei de astăzi pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro, dar și pe Impact.ro, alături de baremul de corectare, pentru ca elevii să își poată evalua astfel lucrările, să compare răspunsurile pe care le-au dat cu cele din model.
Examenul de BAC 2021, sesiunea de toamnă, a început luni, 16 august, cu proba la limba și literatura română, a continuat marți, 17 august, cu proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, și s-a încheiat astăzi, 18 august, cu proba la alegere a profilului și specializării. Regulile impuse elevilor în ceea ce privește proba la psihologie au fost aceleași care s-au aplicat și la celelalte probe.
Conform regulilor prezentate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), elevilor le-a fost interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea cerințelor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Anul acesta, la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2021 s-au înscris apriximativ 39.000 de candidați. Dintre aceștia, peste 24.900 de candidați provin din promoția 2020-2021, iar aproximativ 14.000 de elevi sunt din promoțiile anterioare, potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene.
Citește și: Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă. Cum se rezolvau subiectele la Filosofie și care este baremul
Se echivalează:
De îndată ce baremul la psihologie va fi publicat pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro, acesta va putea fi consultat și aici, pentru a afla cum se rezolvau, de fapt, subiectele la ultima probă scrisă.
UPDATE: A fost afișat baremul de corectare pentru proba la Psihologie. Iată cum se rezolvau subiectele
Modul de corectare la examenele de evaluare, inclusiv Evaluarea Națională și Bacalaureat, se va schimba începând de anul viitor, potrivit informațiilor transmise recent de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Văd că încă există neîncredere în tot sistemul că vom reuși pentru evaluarea la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a și Evaluarea națională de la anul să avem corectare informatizată. Eu spun încă o dată că vom reuși și vom avea, pentru a elimina toate aceste situații“, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a adăugat următoarele:
Pentru Bacalaureat va exista o pilotare. O să avem în fiecare județ un centru sau două de examen unde lucrările vor fi codificate, scanate, vom încerca să corectăm și rezultatele care, repet, sunt într-o altă situație decât cele de la Evaluarea Națională, unde subiectele, începând de anul acesta, au fost concepute în conformitate cu testele Pisa, unde fiecărui item îi este atribuită o competență.
Atunci când corectezi pe fiecare item notele, nu numai nota globală, ai o imagine mai clară asupra competențelor. Acest lucru va trebui să se întâmple și la Bacalaureat, odată cu ținta pe care «România Educată» și-a propus-o, de Bacalaureat care să evalueze competențele și nu cunoștințele“.