Proteste masive în noaptea de marți spre miercuri, pe străzile din Baku, de încurajare a unei acțiuni militare în forță a Azerbaidjanului contra Armeniei. Polițiștii azeri au intervenit pentru a dispersa miile de protestatari, scrie Hotnews, care citează AFP. Manifestațiile au avut loc după uciderea mai multor militari azeri în confruntările sângeroase de la granița cu Armenia care vizează regiunea Nagorno-Karabah.
Protestatarii au ocupat piața Asadlyg din Baku, noaptea târziu, scandând pentru o mobilizare a armatei azere. Acștia au ignorat orice fel de măsură de protecție împotriva coronavirusului, în ciuda carantinei stricte impuse în oraș.
Manifetanții își doreau preluarea controlului în regiunea de conflict Nagorno-Karabah, care și-a declarat secesiunea în 1991, cu sprijinul Armeniei, declanșând un război în care și-au pierdut viața 30.000 de oameni, transmite Hotnews.
Protestatarii furioși au pornit către Parlament. Au intrat în clădire încercând să ocupe instituția, dar polițiștii au intervenit în forță cu bastoane și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea.
Cele două țări sunt în conflict de decenii întregi din cauza regiunii secesioniste Nagorno-Karabah, locuit în mare parte de armeni. Confruntările la granița acestei regiuni sunt destul de frecvente, dar luptele la granița azero-armeană, cum este cazul acum, sunt mult mai rare.
Ostilitățile între cele două țări au reînceput în urmă cu câteva zile. De atunci, potrivit oficialilor de la Baku nu mai puțin de 11 azeri au murit, printre care șapte militari. Ministrul adjunct al Apărării, Karim Valiev, a anunțat moartea generalului Polad Gashimov, a colonelului Ilgar Mirzaiev și a altor cinci soldați.
Același ministru a susținut că armenii au pierdut 100 de militari, însă informația nu a fost confirmată de Erevan.
De partea cealaltă, armenii acuză Azerbaidjanul de atacuri cu drone, tancuri și artilerie. Potrivit Erevanului, au fost vizate infrastructuri civile în localitatea Berd, în apropiere de graniță.
„Aceste agresiuni împotriva securității populației civile din Armenia vor face obiectul unui răspuns proporțional”, a avertizat ministerul armean al Afacerilor externe.
Pentru medierea acestui conflict, Rusia a făcut apel la reținere. Kremlinul nu are niciun interes să escaladeze conflictului din zona Nagornîi-Karabah pentru că acest lucru ar duce la destabilizarea întregii regiuni a Caucazului, care reprezintă un punct de interes strategic concurent între Rusia și Turcia.