Avionul după care aleargă SUA și Marea Britanie. Le e frică de faptul că Rusia ar putea ajunge prima la el

Stan Filon, Rădulescu Valentin 23.11.2021, 11:48
Avionul după care aleargă SUA și Marea Britanie. Le e frică de faptul că Rusia ar putea ajunge prima la el

Un avion de vânătoare s-a prăbușit în Marea Mediterană săptămâna trecută, iar Statele Unite ale Americii, cât și NATO se tem acum ca acesta să nu fie recuperat cumva de Rusia. Dacă vor pune mâna rușii pe epava avionului, atunci vor avea acces la tehnologia de ultimă oră dezoltată de SUA.

Avionul dorit de Rusia, după care aleargă SUA și Marea Britanie

Așadar, s-a dat alarma în Statele Unite ale Americii și NATO, imediat după ce avionul F-35B s-a prăbușit în Marea Mediterană. Pilotul s-a catapultat și a scăpat cu viață, însă aeronava plină de tehnologie de ultimă oră dezvoltată de  Statele Unite ale Americii se află undeva pe fundul Mării Mediterane, iar rușii se pare că vor să ajungă la această tehnologie.

Aeronava aparținea Marii Britanii și decolase de pe portavionul HMS Queen Elizabeth înainte de a cădea în Marea Mediterană. Pilotul a reuşit să se ejecteze la timp, iar acum au pornit deja operațiunile de recuperare a epavei avionului de vânătoare.

Avionul dorit de Rusia, dupa care alearga SUA si Marea Britanie
Avionul dorit de Rusia, dupa care alearga SUA si Marea Britanie

”A existat o îngrijorare când avionul a căzut”

Reprezentanții Alianţei Nord-Atlantice sunt optimiști și spun că epava va fi recuperată în cel mai scurt timp. ”Îl vom recupera primii, vă garantez”, a declarat generalul Simon Doran, ofiţerul american cu cel mai înalt grad de la bordul portavionului, scrie Agerpres, preluând AFP.

”Nu suntem îngrijoraţi, pentru că lucrăm la asta chiar acum. A existat o îngrijorare când avionul a căzut, dar pilotul este sănătos şi asta este cel mai important”, dă asigurări și adjunctul comandantului suprem al forţelor aliate pentru Europa, generalul Tim Radford. Acesta a refuzat însă să vină cu detalii legate de operațiunea de recuperare a epavei.

Chiar dacă incidentul a lăsat un gust amar opiniei publice, autoritățile britanice spun că nu și-au pierdut încrederea în acest model de avion. ”Pierderea acestui F-35 este un incident cu adevărat regretabil (…) un regres. Fiabilitatea acestui aparat şi încrederea noastră în el şi în proiect sunt însă intacte”, a spus oficialul aflat la conducerea uneia din cele nouă nave angajate în Marea Mediterană, căpitanul Steve Moorhouse.

F-35B reprezintă a cincea generație de aparate de zbor F-35. Aceste avioane de vânătoare au capabilitatea să efectueze aterizări verticale și decolări scurte, iar Marea Britanie a primit recent din partea SUA 21 de astfel de aparte de zbor, pentru cele două portavioane ale sale, HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales.

Urmăriți Impact.ro și pe