Avioanele companiilor din Belarus au interzis în spaţiul aerian al Uniunii Europene. Când intră în vigoare interdicţia

Stan Filon 04.06.2021, 20:14
Avioanele companiilor din Belarus au interzis în spaţiul aerian al Uniunii Europene. Când intră în vigoare interdicţia

Uniunea Europeană a interzis accesul în spațiul său aerian a companiilor de zbor din Belarus, ca răspuns la deturnarea avionului de linia Ryanair de către autoritățile beloruse pentru arestarea unui jurnalist care l-a criticat pe președintele Aleksandr Lukaşenko.

Avioanele companiilor din Belarus au interzis în spaţiul aerian al Uniunii Europene

Uniunea Europeană a decis vineri să interzică accesul în spaţiul său aerian pentru companiile aeriene din Belarus, dar a finalizat și noi sancţiuni economice contra regimului de la Minsk condus de Aleksandr Lukaşenko, au declarat pentru AFP surse diplomatice de la Bruxelles.

Măsura interzicerii companiilor aeriene beloruse în spațiul aerian al UE a fost solicitată la finalul lunii mai de către liderii europeni Aceasta a fost formalizată juridic vineri de cele 27 de state membre UE și vine după ce televiziunea publică din Belarus a difuzat un interviu cu jurnalistul Roman Protasevici, care aduce elogii președintelui țării și face acuzații la adresa liderului Opoziției. Din filmarea respectivă se vede însă că jurnalistul a fost obligat să spună asta, iar pe fața sa se văd urmele violenței la care este supus.

Avioanele companiilor din Belarus au interzis in spatiul aerian al Uniunii Europene
Avioanele companiilor din Belarus au interzis in spatiul aerian al Uniunii Europene. Foto: presedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko

Belavia are curse în toată Europa

Interdicţia privind zborurile companiilor din Belarus va intra în vigoare sâmbătă şi vizează în primul rând compania naţională Belavia, a explicat un diplomat european. Belavia efectuează zboruri între Belarus și aproximativ 20 de aeroporturi din Europa, inclusiv Helsinki, Amsterdam, Milano, Varșovia, Frankfurt, Berlin, München, Paris, Roma și Viena. Acum, nu va mai avea voie să ajungă pe vreun aeroport din Uniunea Europeană. Companiile aeriene europene au decis deja să ocolească spaţiul aerian al Belarusului, informează Agerpres.

În plus, Uniunea Europeană pregătește și alte sancțiuni pentru regimul de la Minsk. Prima sancțiune cuprinde opt nume de persoane și entități care au fost implicate direct în deturnarea avionului, iar alta cuprinde zeci de nume și entități care s-au implicat activ în reprimarea opoziției din Belarus. Sancţiunile constau în interdicţia acordării vizei de intrare în UE şi în îngheţarea activelor deţinute în Uniunea Europeană. UE a sancţionat deja în acest fel 88 de membri ai regimului din Belarus, inclusiv pe șeful statului Belarus.

Urmăriți Impact.ro și pe