Avertizarea meteo a fost extinsă. Vremea a luat-o razna, cât mai țin ploile și vijeliile

Ana Anitoiu 29.05.2022, 11:57
Avertizarea meteo a fost extinsă. Vremea a luat-o razna, cât mai țin ploile și vijeliile

Avertizarea meteo a fost extinsă. Vremea a luat-o razna în țară. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat, duminică, cât vor mai ține ploile și vijeliile. Un Cod portocaliu și unul galben sunt în vigoare.

Cod portocaliu de vreme rea

ANM a transmis că sunt așteptate în continuare instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente. Specialiștii au emis un Cod portocaliu ce este valabil începând de duminică, ora 14:00, și până luni, ora 03:00.

„În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp”, a transmis ANM.

Meteorologii au adăugat că mai ales după-amiaza și seara, în mod deosebit în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice, cu viteze de 75…90 km/h, grindină și descărcări electrice frecvente.

Avertizarea meteo a fost prelungita
ANM a prelungit avertizarea meteo. Foto: pexels.com

Cod galben de ploi

De asemenea, specialiștii de la ANM au emis un Cod galben de ploi, ce este valabil începând de duminică, ora 10:00, și până luni, ora 10:00. Meteorologii au precizat că în acest interval, sunt așteptate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării.

„Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, a mai informat ANM.

De asemenea, ANM a emis un Cod portocaliu ce este valabil duminică, între orele 10:50 și 13:00. Specialiștii au avertizat că sunt așteptate averse ce vor acumula peste 40-50 l/mp, precum și frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului.

Acest Cod portocaliu este valabil în județul Caraş-Severin, localitățile: Moldova Nouă, Bozovici, Pojejena, Berzasca, Prigor, Sichevița, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăș, Ciuchici.

În București, până luni, ora 10:00, vremea va fi instabilă. Mai ales în timpul serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice, cu viteze de 65…80 km/h, frecvente descărcări electrice, posibil grindină și ploi torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 10…20 l/mp și izolat 30 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 14…15 grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...