Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod portocaliu și Cod galben valabile în acest weekend în mai multe zone ale țării. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut o serie de recomandări în acest context.
O avertizare de Cod portocaliu este valabilă începând de sâmbătă, 11 martie, ora 14:00, până duminică, 12 martie, ora 04:00, la munte, la altitudini de peste 1500 de metri.
„În intervalul menționat, la munte la altitudini de peste 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută”, a transmis ANM.
O altă avertizare de Cod portocaliu este valabilă duminică, între orele 4:00 și 10:00, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1500 de metri, unde vor fi aceleași condiții meteorologice.
De asemenea, ANM a emis o avertizare de Cod galben de vânt, valabilă începând de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 04:00, în toată țara, în afară de zonele de munte vizate de Codul portocaliu.
„În toate regiunile, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70 km/h. La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar pe creste vor depăși 90…110 km/h, treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol”, a transmis ANM.
O altă avertizare de Cod galben de vânt este valabilă duminică, între orele 4:00 și 15:00, în Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău și o parte din Suceava și Neamț. În acest interval, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei, cu viteze de 55…70 km/h, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură, cu rafale de peste 70…90 km/h.
IGSU a transmis o serie de recomandări în contextul atenționărilor de vreme rea emise de Administrația Națională de Meteorologie, astfel încât românii să știe cum să rămână în siguranță.
„Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.)”, arată mesajul IGSU.
IGSU i-a mai sfătuit pe români să urmărească buletinele meteorologice și recomandările autorităților la radio sau TV, să evite atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ, să nu se adăpostească și să nu treacă prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate sau a imobilelor aflate în construcţie.