Avertizare ANM de caniculă. Zonele unde căldurile devin insuportabile în România

Ana-Maria Tudor 13.07.2023, 11:39
Avertizare ANM de caniculă. Zonele unde căldurile devin insuportabile în România

Meteorologii anunță că vremea se va înrăutăți în următoarele ore, aducând cu sine furtuni puternice și o căldură insuportabilă. Un val de aer fierbinte se intensifică și se extinde treptat către tot mai multe zone ale țării noatre. Condițiile vor fi deosebit de severe în Lunca Dunării, unde se preconizează că va fi cel mai afectat loc de această situație extremă.

Ce se arată în avertizarea ANM

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi avertizări de cod portocaliu și galben în legătură cu furtunile și canicula. Experții afirmă că astăzi, 13 iulie, va fi cea mai călduroasă zi.

Astfel, a intrat în vigoare un cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică care va dura de azi, începând cu ora 15:00, până vineri dimineața, la ora 08:00.

În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor exista perioade cu instabilitate atmosferică mai accentuată.

Ea se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70-90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de dimensiunii medii, descărcări electrice regulate dar și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă înregistrate vor fi de 30-40 l/mp și izolat peste 50-60 l/mp).

Vezi și: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Ce trebuie să știe românii care și-au planificat concediul

De asemenea, se așteaptă un cod galben de instabilitate atmosferică care va afecta cea mai mare parte a țării în următoarele 24 de ore. Potrivit ANM, vor apărea perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55-70 km/h), vijelii, căderi de grindină, descărcări electrice frecvente și ploi torențiale (în intervale foarte scurte de timp, cantitățile de apă vor atinge în medie 20-25 l/mp, iar local pot depăși 30-40 l/mp).

Ce zone sunt afectate de caniculă

În plus, meteorologii au emis un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat.

Joi, 13 iulie, valul de căldură se va extinde și intensifica în cea mai mare parte a țării, iar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista în special în regiunile sudice.

Citește și: Ce este canicula invizibilă, fenomenul meteo care amenință Europa. Harta zonelor vizate

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade Celsius.

Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18-24 de grade Celsius. Valul de căldură va persista și în săptămâna viitoare. De asemenea, astăzi, în zone precum Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, valurile de căldură și caniculă vor fi foarte intensificate, iar în acest moment este deja emis un cod portocaliu pentru aceste zone.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: