Ce este canicula invizibilă, fenomenul meteo care amenință Europa. Harta zonelor vizate

Beatrice Dumitru 27.06.2023, 11:17
Ce este canicula invizibilă, fenomenul meteo care amenință Europa. Harta zonelor vizate

Meteorologii au lansat un avertisment asupra unui nou fenomen meteo care ameninţă Europa. Este vorba despre o caniculă invizibilă, după ce, între martie și mai, temperatura medie la suprafața oceanelor a atins un maxim istoric. Dar ce este canicula invizibilă și care sunt zonele vizate.

Avertismentul meteorologilor

În anul 2022, canicula din Europa a provocat mii de decese, în timp ce zeci de mii de persoane au fost forțate să-și evacueze casele sau locuințele de vacanță din cauza incendiilor provocate de temperaturile ridicate. Recordul european de căldură a fost de 48,8°C, atins în august, în provincia Siracuza din Sicilia, în timp ce multe alte țări au experimentat temperaturi de peste 40°C.

La începutul acestei veri, meteorologii din Franţa au lansat un avertisment cu privire la un nou fenomen meteo care ameninţă Europa. Este vorba despre canicula invizibilă în nordul Oceanului Atlantic, care ar putea genera o criză climatică şi ar putea duce la dispariția a numeroase specii marine, în special corali și nevertebrate.

Ce este canicula invizibilă, fenomenul meteo care amenință  Europa. Harta zonelor vizate
Temperatura la suprafața Ocenului Atlantic a crescut. Sursa foto: Unsplash

Cum se explică acest fenomen

Acest lucru se explică prin faptul că între lunile martie şi mai, temperatura medie la suprafața apei a crescut în Atlanticul de Nord, iar în urmă cu câteva zile urcase până la 23,3 grade Celsius, cu 1,3 grade mai mult decât media istorică, de când au început înregistrările, în 1850.. Mai mult, sateliții au raportat valori cu până la 5 grade Celsius mai mari, în largul coastelor irlandeze. Este posibil ca acest fenomen extrem să se repete odată cu agravarea încălzirii globale.

Atlanticul de Est, de la Islanda până la tropice, este mult mai cald decât media. Dar zonele din jurul unor părți din nord-vestul Europei, inclusiv părți ale Regatului Unit, au unele dintre cele mai ridicate temperaturi la suprafața mării în raport cu media”, a declarat Stephen Belcher, șeful Met Office, citat de CNN.

Ce este canicula invizibilă

Principala explicație ar fi de natură atmosferică, şi anume valul de căldură adus de anticiclon deasupra vestului Europei. Absenţa norilor şi a vântului determină ca o cantitate mult mai mare de energie solară să fie absorbită de suprafaţa oceanului, împiedicând amestecarea apelor de suprafaţă, foarte calde, cu cele de adâncime, mult mai reci.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Acest val de căldură marin, cu o temperatură ce depășește 23°C în Atlanticul de Nord, nu surprinde complet oamenii de știință, care știu că oceanele absorb 90% din căldura generată de efectul de seră, dar sunt surprinși de rapiditatea fenomenului.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, valurile de căldură marine vor fi mai dese. Frecvența valurilor de căldură marine a crescut, deja, de peste 20 de ori din cauza încălzirii globale cauzate de oameni, potrivit unui studiu din 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...