Vladimir Putin folosește prețurile gazelor pentru a lupta împotriva Europei. Cum poate riposta continentul?

Beatrice Dumitru 29.07.2022, 13:57
Vladimir Putin folosește prețurile gazelor pentru a lupta împotriva Europei. Cum poate riposta continentul?

Continentul se așteaptă ca Vladimir Putin să continue să închidă robinetele de gaz folosind diverse pretexte, cum ar fi defectarea turbinei la gazoductul Nord Stream, în speranța că Europa va intra în panică cu privire la ceea ce urmează.

Cum se pregătește Europa pentru iarnă

Grupul energetic rus Gazprom a redus miercuri fluxul de gaz prin conducta Nord Sream la aproximativ o cincime din capacitate, în timp ce prețurile gazelor au crescut în Europa de nouă ori în ultimul an. Așadar, în acest război hibrid masiv și înaintea crizei iernii, Europa își pregătește apărarea pe toate fronturile, în speranța că depozitele sale vor fi pregătite pentru iarnă și a căutat în lume surse alternative de energie în țări precum Nigeria, Algeria, Kazahstan, Arabia Saudită, Qatar și Irak.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, înainte condiderat persona non grata, a fost primit la Palatul Elysee de președintele Emmanuel Macron. În plină criză a guvernului său, premierul italian Mario Draghi a găsit timp să zboare la Tanger, în Maroc, iar oficialii UE s-au dus la Lagos pentru a oferi îmbunătățirea securității instalațiilor de gaze. Și ministrul german al Economiei Robert Habeck a fost la Doha, în timp ce diplomația a devenit un substrat al politicii energetice.

Vladmiri Putin folosește prețurile gazelor pentru a lupta împotriva Europei. Cum poate riposta continentul?
Gazprom a redus livrările de gaze prin conducta Nord Stream.

Germania ar putea rămâne fără industrie

În ceea ce privește cererea, un acord al statelor UE de a reduce consumul în mod voluntar cu până la 15% față de nivelurile de dinainte de război este un pas înainte, chiar dacă acordul este plin de clauze, notează The Guardian.

Dificultatea este că unele guverne europene sunt mai expuse intimidării rusești decât altele. În 2021, un total de 14 țări au primit peste 50% din necesarul de gaze din Rusia. Germania, în special, se teme că va fi prima țintă a Moscovei, ceea ce l-a determinat pe liderul CDU al Saxoniei, Michael Kretschmer, să avertizeze că, în cazul în care nu se negociază un acord de pace, Germania s-ar putea să rămână fără industrie.

Italia, prin comparație, este mai pregătită. Guvernul a declarat că țara va scăpa de dependența de gazul rusesc din a doua jumătate a anului 2024, iar pentru a trece peste această iarnă a fost nevoie de doar o reducere de 7% a consumului curent.

Dar dacă scopul sancțiunilor este de a paraliza veniturile Rusiei, încă nu funcționează. Livrările de petrol au scăzut cu 13% din mai până în iunie, de la 18,9 milioane de tone la 16,5 milioane de tone, dar veniturile au crescut, de fapt, la 10,5 miliarde de euro și sunt mai mari decât în aceeași perioadă din 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...