Avertismentul OMS privind criza Covid-19. „Pandemia ne-a mai surprins și ar putea foarte bine să o facă din nou”

Beatrice Dumitru 21.10.2022, 13:59
Avertismentul OMS privind criza Covid-19. „Pandemia ne-a mai surprins și ar putea foarte bine să o facă din nou”

Acoperirea vaccinării împotriva Covid-19, deja scăzută în comparație cu restul lumii, stagnează în Africa, a avertizat biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care se teme că din această cauză virusul ar putea reveni în forță. De asemenea, a atras atenția că pandemia ar putea să ne surprindă din nou.

Semnal de alarmă tras de OMS

Până la 16 octombrie, doar 24% din populația continentului a fost complet vaccinată, comparativ cu 64% la nivel global, estimează OMS-Africa. Doar trei țări, Mauritius, Seychelles și Liberia, din 54 au atins ținta globală stabilită de OMS pentru vaccinarea de 70%, procent pe care și Rwanda este pe punctul de a-l atinge.

Pe continent, vaccinarea a stagnat în ultimele două luni în jumătate din țări (27), „în timp ce numărul de doze administrate lunar a scăzut cu peste 50% între iulie și septembrie”, spune OMS-Africa, citată de TV5 Monde. În luna septembrie au fost folosite 23 de milioane de doze de vaccinuri, cu 18% mai puține decât în ​​august și cu 51% mai puține decât în ​​iulie, când au fost administrate 47 de milioane de doze.

Avertismentul OMS privind criza Covid-19. „Pandemia ne-a mai surprins și ar putea foarte bine să o facă din nou”
OMS a declarat pandemie de coronavirus în martie 2020.

Sfârșitul pandemiei Covid-19 este la îndemână, dar atâta timp cât Africa rămâne cu mult în urma restului lumii în ceea ce privește realizarea unei protecții globale, va exista o portiță pe care virusul o poate exploata în mod periculos pentru a se întoarce în forță”, avertizează Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS.

OMS menține nivelul de alertă maximă în criza Covid-19

Numărul de injecții înregistrat luna trecută este de aproximativ o treime din vârful de 63 de milioane atins în februarie 2022. Cu toate acestea, OMS spune că a văzut semne de îmbunătățire în octombrie, cu 22 de milioane de doze administrate începând cu data de 16 a lunii curente, sau 95% din numărul administrat pentru întregul septembrie.

OMS amintește că dificultatea de a obține doze a încetinit procesul de vaccinare pe continentul african în 2021, dar adaugă că aceste probleme sunt acum „în mare măsură rezolvate”. Potrvit OMS-Africa, prioritatea este protejarea celor mai vulnerabile populații. Conform datelor din 31 de țări, 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au fost complet imunizați în Africa, pânîă la 16 octombrie.

La nivel global, organizația ONU a anunțat că își va menține nivelul de alertă maximă în criza Covid-19, avertizând asupra unei pandemii care „ne-a surprins deja și ar putea foarte bine să o facă din nou”. Lumea nu a fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, declara șeful OMS la începutul lunii septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...