Avertismentul ministrului Sănătății pentru români. Când va fi, de fapt, vârful epidemiei în țară

05 05. 2020, 14:44

Deși Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe românii care au înțeles cât de necesară este respectarea regulilor care previn și combat răspândirea virusului, Ministrul Sănătății spune că România încă se află pe o pantă ascendentă în ceea ce privește numărul îmbolnăvirilor.

Nelu Tătaru, despre vârful epidemiei în România

Deși vârful epidemiologic era așteptat să fie atins imediat după Paște, estimările de acum arată diferit. Ministrul Sănătății, spune că vârful epidemiei ar putea fi atins la sfârșitul acestei săptămâni, urmând ca, ulterior, numărul de îmbolnăviri să scadă.

„Săptămâna asta va fi vârful, un vârf aplatizat, urmând ca de săptămâna viitoare să observăm o scădere”, a declarat Nelu Tătaru, într-o intervenție la TVR. 

Testări pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Potrivit ultimelor informări transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în România au fost confirmate 13.837 de cazuri de persoane infectate cu noul virus, în vreme ce 827 de persoane au decedat.

România este în „faza de platou”. Ce înseamnă acest lucru

Nelu Tătaru vorbește și despre „faza de platou” în care se află România, adică o zonă de stabilizare, în care numărul de noi îmbolnăviri nu cunoaște variații semnificative, înregistrându-se aproximativ același număr de îmbolnăviri.

„La nivelul țării noastre suntem pe acea pantă ascendentă spre platou. După cum arăta azi Centrul European de Control al Bolilor, în Europa sunt patru țări care sunt spre stabilizare: Polonia, România, Anglia (sic!) și Suedia. Bulgaria este încă într-un număr crescut de cazuri. 

Celelalte state au o oarecare scădere a numărului de cazuri. Suntem de o săptămână pe un platou, înspre stabilizare fără a avea un număr scăzut de cazuri, dar avem un număr constant.  Rămâne o perioadă de o săptămână în care să putem face o evaluare să observăm că acest număr nu crește, va fi un număr relativ constant de la o zi la alta, atunci putem ca după o săptămână să ne așteptăm la o scădere a numărului de cazuri. În acest scenariu, putem vorbi după 15 mai de relaxare, cu o stare administrativă inferioară stării de urgență”, a declarat ministrul Sănătății.