EXCLUSIV

Avertismentul medicilor de familie pentru această toamnă. „S-a deschis sezonul gripei!”. Ce măsuri în premieră au luat autoritățile

Alexandru Catalan 22.09.2022, 22:30
Avertismentul medicilor de familie pentru această toamnă. „S-a deschis sezonul gripei!”. Ce măsuri în premieră au luat autoritățile

Avertismentul medicilor de familie e clar: „S-a deschis sezonul gripei!”. Ca niciodată, în ultimii ani, medicii de familie vor începe din ultima săptămână a lunii septembrie, vaccinarea antigripală pe scară largă.

Medicii de familie avertizează asupra sezonului gripal instalat în România

Medicii de familie au decis să avertizeze populația asupra efectelor unui sezon de toamnă care va fi dominat de o gripă foarte puternică, după toate probabilitățile. Ei anunță că cel mai târziu de săptămâna viitoare vor deschide sezonul de vaccinări contra gripei.

„În acest moment numărul consultațiile pe care le acordăm zilnic e mai mult decât dublu, față de finele lunii august. Spre exemplu, dacă la sfârșitul lunii august nu atingeam 20 de consultații, în medie, pe zi, mai nou trecem și de 45. Redeschiderea anului școlar, care anul acesta s-a produs mai devreme ca oricând, a contribuit la situația actuală. În fapt a grăbit-o, fiindcă asta s-ar fi întâmplat, și în varianta în care școala ar fi început la 15 septembrie”, a afirmat pentru Impact.ro Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie din zona București-Ilfov.

Avertismentul medicilor de familie pentru această toamnă. S-a deschis sezonul gripei
Vaccinul antigripal, cea mai sigură soluție pentru a lupta contra infecțiilor virale ale acestei toamne

Potrivit cunoscutului medic, specialiștii așteaptă în emisfera nordică, pentru apropiatul sezon rece, o dispută aprigă cu virusul gripal, cel care în ultimii doi ani a lăsat locul liber în fața pandemiei de COVID-19.

„Medicii au fost avertizați asupra a ceea ce va urma încă de acum câteva săptămâni bune. Fiindcă cei din emisfera sudică, unde anotimpul tocmai s-a schimbat, s-au confruntat cu o situație similară, care acum se va muta în nord, o dată cu sezonul rece. Iar confirmările ne vin practic aproape zilnic, fiindcă numărul testelor pozitive la COVID au scăzut foarte mult. Acum avem de-a face cu o revenire în forță a infecțiilor cu diverse rinovirusuri. Și ele îi afectează mai ales pe copii! Pur și simplu îi scot din uz, ca să spun așa, pentru câteva zile, fiindcă nu mai pot merge la școală”, mai spune Sandra Alexiu.

„Avem deja în cabinet la ora asta primele doze de vaccin antigripal”

Ea adaugă și amănuntul conform căreia la finele acestei săptămâni, cel mai târziu la începutul ultimei săptămâni a primei luni de toamnă, majoritatea medicilor de familie va începe campania de vaccinare contra gripei.

„Mulți medici avem deja în cabinet la ora asta primele doze de vaccin antigripal. În alte părți vaccinul a ajuns la sediile DSP-urilor, deci vor fi apoi repede transportate către cabinete. Ca atare, de la finele acestei săptămâni sau cel mai târziu vom putea începe să vaccinăm populația interesată. În special, pe cei în vârstă, dar oricine va dori va fi binevenit! E pentru prima dată în ultimii ani când avem vaccinul atât de devreme. Cred că la nivel național există circa un milion de doze, ceea ce arată că de data asta Ministerul Sănătății și-a făcut cum trebuie treaba!”, indică aceeași Sandra Alexiu.

Pe de altă parte, Sandra Alexiu recomandă insistent purtarea măștii de protecție, inclusiv la școală, în cazul persoanelor care se știu vulnerabile cu ușurință în fața gripei:

„Recomandăm cu tărie ca cei care s-au îmbolnăvit să rămână acasă, ca să evite pe cât posibil transmiterea. Și să poarte mască, ca să evite îmbolnăvirea celor dragi, pe cât posibil. De asemenea, celor care se știu afectați de o anumită patologie și foarte ușor vulnerabili în fața răcelii, cu o anumită istorie personală legată de anumite condiții patologice, le spunem și lor să poarte mască sanitară, mai ales în zonele aglomerate, cum ar fi sălile de curs sau la serviciu”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe