Avertismentul lansat de cancelarul Austriei pentru România. Ce se întâmplă dacă firmele austriece sunt boicotate, răspuns ferm de la Viena

Beatrice Dumitru 12.12.2022, 19:16
Avertismentul lansat de cancelarul Austriei pentru România. Ce se întâmplă dacă firmele austriece sunt boicotate, răspuns ferm de la Viena

Tensiunile dintre România și Austria se adâncesc de la o zi la alta, după ce țara noastră a rămas la poarta Spațiului Schengen, fiind blocată de Austria. Decizia guvernului de la Vinea a stârnit un val de critici la nivel internațional, dar și furia românilor, care au început să boicoteze companiile austriece. Cancelarul de la Viena a reacționat și a lansat un avertisment României.

Reacția cancelarului Austriei

Viena a votat împotriva intrării României în Spațiul Schengen și a susținut că țara noastră și Bulgaria sunt rute de migrație tot mai folosite, dar oficialii de la București au respins această afirmație pentru că nu este dovedită de datele agenției UE pentru frontiere, Frontex.

Veto-ul Austriei i-a înfuriat pe români, care au început să boicoteze firmele cu acționari din această țară, aflate în România. Cancelarul austriac Karl Nehammer a apărat votul dat de Viena împotriva aderării României la Spațiul Schengen și a spus că este convins că acesta nu va avea consecințe negative pentru companiile austriece care operează la noi în țară.

Avertismentul lansat de cancelarul Austriei pentru România. Ce se întâmplă dacă firmele austriece sunt boicotate, răspuns ferm de la Viena
România se chinuie de 11 ani să intre în Spațiul Schengen.

„Un posibil boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă României, deoarece aduc bani la bugetul țării și oferă locuri de muncă”, a declarat Karl Nehammer, la o emisiune a postului public de televiziune ORF2.

Când va ridica Austria dreptul de veto

De asemenea, cancelarul austriac a negat vehement că în spatele votului negativ s-ar afla motive politice, spunând că orice legătură cu alegerile din Austria Inferioară de la finalul lunii ianuarie este „o preupunere absurdă”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Potrivit cancelarului austriac, ridicarea dreptului de veto va fi posibilă numai după ce protecția frontierei din Bulgaria și România va fi îmbunătățită.

Proprietarii unor mari societăţi comerciale din România au anunțat în ultimele zile că și-au închis conturile pe care le aveau la cele două bănci cu capital austriac și că nu vor mai cumpăra carburant de la compania în care o firmă din Austria este acționar majoritar.

Karl Nehammer a mai precizat că România nu ar trebui să se supere pentru că nu a aderat la Schengen săptămâna trecută, deoarece și Austria a fost ținută departe de Spațiul Schengen timp de apropape trei ani de către Germania, care a invocat la acea vreme că țara nu este capabilă să-și păzească frontierele externe.

Până la urmă, Austria a aderat la spațiul Schengen în etape. De la 1 decembrie 1997 au fost eliminate controalele pe aeroporturi, iar de la 1 aprilie 1998 și cele de la frontierele terestre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...