Avertismentul experților pentru părinți: Facebook, TikTok, Instagram, toate afectează sănătatea mintală a copiilor

Gabriel Peneș 24.05.2023, 17:10
Avertismentul experților pentru părinți: Facebook, TikTok, Instagram, toate afectează sănătatea mintală a copiilor

Copiii și adolescenții sunt cei mai vulnerabili utilizatori ai rețelelor sociale. Asta și pentru că psihicul lor este abia în formare, iar nivelul de influențare poate fi uriaș pe fondul lipsei de cunoștințe reale despre viață. Majoritatea experților avertizează părinții că folosirea intensă de unor rețele de genul Facebook, TikTok sau Instagram poate afecta serios sănătatea lor mintală.

Avertismentul experților pentru părinți

Există semnale de alarmă trase de mai multă vreme în privința impactului folosirii rețelelor sociale de către copii și adolescenți.  Cercetătorii avertizează că adolescenții care folosesc rețelele sociale – în special dacă le folosesc ore întregi în fiecare zi – sunt expuși unui risc mai mare de depresie, anxietate, auto-vătămare și sinucidere.

Depresia în rândul adolescenţilor americani a crescut în ultimul deceniu cu 149%, iar sinuciderile cu 45%, arată un studiu recent

În acest context, Chirurgul General al SUA, Vivek Murthy, șeful tuturor medicilor militari aflați în armata americană, a transmis într-o lucrare publicată pe un site guvernamental american că „nu putem concluziona că rețelele sociale sunt suficient de sigure pentru copii și adolescenți”, scrie engadget.com.

Murthy a susținut că daunele potențiale ale rețelelor sociale depășesc beneficiile aduse de acestea pentru utilizatorii mai tineri.

Avertismentul experților pentru părinți: Facebook, TikTok, Instagram, toate afectează sănătatea mintală a copiilor
Utilizarea îndelungată a rețelelor sociale de către copii și adolescenți le poate cauza serioase probleme de sănătate mintală

Facebook, TikTok, Instagram, toate afectează sănătatea mentală a copiilor

Citând „o revizuire substanțială a dovezilor disponibile” cu privire la impactul rețelelor sociale, Murthy spune că „există indicatori ampli” ce pot avea „un risc profund de afectare a sănătății mintale și a bunăstării copiilor și adolescenților”, potrivit Pew Research.

De altfel, până la 95% dintre adolescenții americani cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani folosesc rețelele sociale, în timp ce 19% au spus că sunt pe YouTube „aproape constant”.

„Copiii și adolescenții care petrec mai mult de trei ore pe zi pe rețelele de socializare se confruntă cu un risc dublu de a avea probleme de sănătate mintală, inclusiv de a experimenta simptome de depresie și anxietate”, se arată în aceeași lucrare.

„Acest lucru este îngrijorător, deoarece un sondaj recent a arătat că adolescenții petrec în medie 3,5 ore pe zi pe rețelele sociale”.

Facebook, TikTok, Instagram, toate afectează sănătatea mintală a copiilor

Astfel, Murthy solicită companiilor de tehnologie să ia „măsuri imediate pentru a atenua efectele negative neintenționate” ale interacțiunilor online.

De asemenea, le cere parlamentarilor să „consolideze protecțiile pentru a asigura o siguranță mai mare pentru copiii și adolescenții care interacționează cu toate platformele de social media”.

Cu toate acestea, unele dovezi sugerează că rețelele sociale pot fi un beneficiu pentru adolescenți. Potrivit unui studiu recent Pew Research, majoritatea spun că sunt mai conectați cu prietenii lor prin intermediul rețelelor sociale.

Studiul a indicat că majoritatea tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani din SUA au considerat că rețelele de socializare le oferă un spațiu pentru a-și exprima creativitatea, a găsi sprijin și a se simți mai acceptați.

Pe de altă parte, conform aceluiași studiu, 41% dintre adolescenţi intră de câteva ori pe zi pe Youtube, dintre care 19% constant, 17% o dată pe zi. În privința TikTok, 32% intră de câteva ori pe zi, în timp ce 16% spun că folosesc aplicaţia constant, iar 33% spun că nu o folosesc deloc. La rândul său, Instagram e folosit constant de 10% dintre adolescenți, frecvent de 27% , iar 12%, doar o dată pe zi.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....