Avertisment sumbru de la Alexandru Rafila despre Coronavirus: “Mortalitatea se va dubla sau se va tripla”

Iancu Andreea / 29.10.2020, 16:03
Avertisment sumbru de la Alexandru Rafila despre Coronavirus: “Mortalitatea se va dubla sau se va tripla”

Specialistul Alexandru Rafila avertizează că România se află în pragul colapsului. Potrivit medicului, ne putem aștepta ca în următoarele săptămâni numărul de îmbolnăviri să crească alarmant, în timp ce mortalitatea s-ar putea dubla sau chiar tripla. În lipsa unor măsuri stricte, sistemul de sănătate ar putea să nu mai facă față în gestionarea bolnavilor.

Medicul Rafila face previziuni sumbre

Reprezentatul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit astăzi despre situația epidemiei de coronavirus din România. În contextul în care numărul de bolnavi crește îngrijorător, specialistul a explicat la ce trebuie să ne așteptăm în săptămânile următoare.

“Constatăm în fiecare săptămână un salt de 1.000 de cazuri, lucrul acesta pune presiune pe capacitatea de a acorda asistenţă medicală specializată. În mod clar, în momenul de faţă trebuie acţionat la nivelul sistemului de sănătate publică, pentru că e singurul loc unde putem să identificăm mai devreme cazurile şi să testăm contacţii (…). Cu cât facem lucrul acesta mai rapid şi nu aşteptăm zile să obţinem rezultatul unui suspect, cu atât putem să ţinem lucrurile sub control.”, a explicat Alexandru Rafila pentru Antena 3.

Iar problema este îngrijorătoare, având în vedere că sistemul medical din România ar putea să intre în colaps. Totodată, situația din Capitală nu este tocmai bună, aici înregistrându-se o cincime dintre cazurile de la nivel național.

“Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, atunci o să pierdem şi această oportunitate, pentru că sistemul de sănătate publică şi aşa e de multe ori depăşit de numărul actual de cazuri. Dacă se dublează, de exemplu, numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scad foarte mult. În maxim o lună poate veni dublarea, poate în şi mai puţin timp (…). În Bucureşti, avem o cincime din cazurile înregistrate în România, ceea ce este foarte mult, iar Bucureştiul este un oraş dinamic, mult transport public.”, consideră Rafila.

Sistemul de sănătate românesc, depășit de pandemie foto - Inquam
Sistemul de sănătate românesc, depășit de pandemie
foto – Inquam

Alexandru Rafila: “Mortalitatea se va dubla sau se va tripla”

În contextul în care în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 6481 de cazuri noi de coronavirus, record absolut pentru România, medicul Rafila a prezentat un scenariu sumbru. Până joi, 29 octombrie, bilanțul deceselor a ajuns la 6764 de persoane, după ce în doar o zi s-au înregistrat 83 de decese. Din păcate, viitorul nu sună bine, iar specialistul avertizează că cifrele s-ar putea dubla sau chiar tripla.

“În ce priveşte mortalitatea, noi am plecat de pe un loc nefavorabil, locul 1 sau 2 în ultimele luni, deşi nu aveam multe cazuri. O să vedeţi, pe măsură ce aceste cifre cresc şi sistemul de sănătate nu mai poate absorbi pacienţii, mortalitatea se va dubla sau se va tripla. În 2-3 săptămâni, cifrele vor fi foarte importante în percepţia publicului, pentru că mortalitatea va creşte şi oricâte eforturi vom face, dacă nu oprim creşterea, asistenţa medicală va fi limitată din punct de vedere al posibităţilor”, a spus medicul Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI