Avertisment serios din partea OMS. Ar putea apărea variante noi de covid-19 „mai periculoase”

Ioana Bucur 16.07.2021, 18:54
Avertisment serios din partea OMS. Ar putea apărea variante noi de covid-19 „mai periculoase”

Avertisment serios din partea OMS. Specialiștii au făcut anunțul pe care nimeni nu voia să îl audă. Ar putea apărea variante noi de Covid-19 „mai periculoase”. Ce recomandări au făcut experții.

Avertisment serios din partea OMS

În plin sezon al vacanțelor, Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății a transmis un avertisment îngrijorător, cu privire la o „probabilitate puternică” ca noi tulpini de Covid-19 să fie depistate, în viitorul apropiat, variante „posibil mai periculoase”. Specialiștii au subliniat că „pandemia este departe de a se fi încheiat”.

Pandemia este departe de a se fi încheiat. Există o probabilitate puternică a apariţiei şi difuzării unor noi variante îngrijorătoare, posibil mai periculoase şi mai dificil de controlat” decât cele depistate până în acest moment, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanți ai OMS.

Didier Houssin, președintele Comitetului de Urgență al OMS a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că „tendințele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni de la declararea stării de urgenţă a sănătăţii publice internaţionale, continuăm să alergăm după virus, iar virusul continuă să alerge după noi”.

Până în acest moment, au fost înregistrate patru tulpini catalogate drept „îngrijorătoare”: alfa, beta, gamma și delta. Cea din urmă, numită și tulpina indiană de coronavirus, este mult mai contagioasă decât celelalte, este și mai rezistentă la vaccinuri, în pofida faptului că acestea continuă să protejeze bine împotriva celor mai grave forme de Covid-19 şi de moarte.

Avertisment serios din partea OMS

Ce spun reprezentanții OMS despre vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid-19

Houssin și experții din cadrul Comitetului de Urgență subliniază că, pentru a gestiona cât mai bine evoluția pandemiei, este necesară apărarea unui acces echitabil la vaccinuri şi să nu se ia iniţiative puţin justificate ştiinţific, precum vaccinarea cu o a treia doză de vaccin anti-Covid-19, propusă de către alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech.

„Se cere o continuare a apărării neobosite a unui acces echitabil la vaccinuri şi o distribuire echitabilă a vaccinurilor în lume, prin încurajarea împărţirii dozelor, producţiei locale, liberalizarea dreptului de proprietate intelectuală, transferuri de tehnologie, consolidarea puterii capacităţilor de producţie şi, bineînţeles, finanţări necesare în vederea implementării tuturor acestor activităţi”, a enumerat profesorul Houssin, un fost director general al Sănătăţii în Franţa.

Discrepanțele de care amintește francezul sunt uriașe. În timp ce SUA și statele din Uniunea Europeană își vor imuniza majoritatea populației în doar câteva săptămâni, ţările sărace abia au reuşit să-şi vaccineze 1% din populaţie.

Didier Houssin consideră că este „esenţial să nu se permită o deturnare, prin iniţiative care ar putea agrava nedreptatea în accesul la vaccinuri” prin recomandarea unei „booster dose” sau o a treia doză de vaccin anti-Covid-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...