Avertisment ONU. A declarat „stare de urgență pentru oceane”

Beatrice Dumitru 27.06.2022, 17:59
Avertisment ONU. A declarat „stare de urgență pentru oceane”

Mii de responsabili politici, experţi şi activişti pentru mediu s-au reunit la Lisabona, la apelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în vederea conservării sănătăţii fragile a oceanelor şi a evitării „efectelor în cascadă” care ameninţă mediul şi omenirea. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat că mările lumii sunt în criză.

Avertismenul ONU despre oceanele lumii

Omenirea depinde de oceane sănătoase, deoarece ele generează 50% din oxigenul pe care îl respirăm și furnizează proteine și nutrienți esențiali pentru miliarde de oameni, în fiecare zi. Acoperind 70% din suprafața Pământului, oceanele au atenuat și impactul schimbărilor climatice asupra vieții de pe uscat, dar cu un cost uriaș.

Avertismentele se înmulțesc în încercarea de a ne conserva planeta albastră, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres a atras atenția cu privire la sănătatea oceanelor. Aceste spune că lumea trebuie să se mobilizeze pentru a le conserva și a evita consecințele catastrofale, relatează France24.

Avertisment ONU. A declarat „stare de urgență pentru oceane”
Oceanele lumii sunt afectate de poluare.

Din nefericire, am luat oceanul drept ceva de la sine înţeles. Ne confruntăm în prezent cu ceea ce aş numi o stare de urgenţă a oceanelor. Eşecul nostru de a conserva oceanul va avea efecte în cascadă”, a spus Antonio Guterres miilor de factori de decizie, experți și avocați, în deschiderea reuniunii, descriind modul în care mările au fost lovite de schimbările climatice și poluare.

Deșeurile de plastic se vor tripla până în 2060

Absorbția a aproximativ un sfert din poluarea cu CO2, îndin cazua emisiilor care au crescut cu 50% în ultimii 60 de ani, mările lumii au devenit mai acide, amenințând lanțurile trofice acvatice și capacitatea oceanului de a absorbi carbon. Pe de altă parte, absorbția a peste 90% din excesul de căldură provocat de încălzirea globală a generat valuri mari de căldură marine care ucid recifele de corali prețioase și extind zonele moarte lipsite de oxigen.

Abia am început să înțelegem în ce măsură schimbările climatice vor face ravagii asupra sănătății oceanelor”, a declarat Charlotte de Fontaubert, liderul global al Băncii Mondiale pentru economia albastră.

Conform tendințelor actuale, deșeurile de plastic se vor tripla până la un miliard de tone până în 2060, potrivit unui raport recent al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Se estimează că microplasticele, găsite acum în gheața arctică, ucid peste un milion de păsări marine și peste 100.000 de mamifere marine în fiecare an.

Soluțiile aflate pe masă variază de la reciclare până la limitarea globală a producției de plastic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...