Avertisment lansat de ministrul de externe al Chinei: „Dacă SUA nu frânează, cu siguranță vor exista conflicte și confruntări”

Elena Avramescu 07.03.2023, 09:15
Avertisment lansat de ministrul de externe al Chinei: „Dacă SUA nu frânează, cu siguranță vor exista conflicte și confruntări”

Se pare că SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil dacă Washingtonul nu-și schimbă abordarea, a declarat noul ministru de externe al Chinei într-o conferință de presă, în care a apărat consolidarea relațiilor țării sale cu Rusia, potrivit The Guardian.

China, mesaj de amenințare către SUA

„În realitate, așa-zisa competiție a părții americane este o reprimare și o suprimare totală, un joc cu sumă zero în care tu mori și eu trăiesc. Dacă SUA nu frânează, ci continuă să meargă cu viteză pe drumul greșit, nicio balustradă nu poate împiedica deraierea și cu siguranță vor exista conflicte și confruntări”, a spus Qin Gang în prima sa apariție în presă în calitate de ministru de externe, care a avut loc marți, în marja reuniunii politice „două sesiuni”.

La reuniune, Qin Gang a prezentat agenda de politică externă a Chinei pentru următorii ani, ținând să scoată în vedere China și relația sa cu Rusia ca un far de putere și stabilitate, iar SUA și aliații săi ca o sursă de tensiune și conflict, astfel că partea americană susține că vrea să fie înaintea Chinei fără a căuta conflictul.

În continuare, Qin a ținut să apere prietenia strânsă dintre China și Rusia, fiind una dintre cele mai urmărite relații de Occident de când a început războiului din Ucraina. Astfel că legăturile dintre Beijing și Moscova sunt un exemplu pentru relațiile externe globale.

Acesta a ținut să mai noteze faptul că există un contact extrem de strâns între conducerile celor două țări, astfel că relațiile între șefii de stat reprezintă ancora relației.

„Cu China și Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forță motrice. Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperios necesar ca China și Rusia să avanseze în mod constant în relațiile lor. Parteneriatul strategic va crește cu siguranță din ce în ce mai mult.”.

Comentariile au venit în timpul unui discurs ținut luni de liderul Chinei, Xi Jinping, în fața delegaților politici, în care a denunța „suprimarea” Chinei de către SUA.

„Țările occidentale conduse de Statele Unite au pus în aplicare îngrădirea, încercuirea și suprimarea pe toate planurile a Chinei, ceea ce a adus provocări severe fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre”, a mai spus acesta.

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat destul de mult în ultimii ani, iar eforturile de a le repara au fost cumva distruse la începutul acestui an, atunci când SUA au doborât ceea ce au spus că este un balon spion chinezesc, care zbura în spațiul aerian american. Cu toate acestea, China susține că a fost un accident cauzat de „forță majoră” și că SUA au reacționat exagerat.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...