Autostrada din România care va fi terminată până în 2025. Promisiunea e fermă, cum va fi realizată

Cristian Cojocaru 07.02.2021, 20:23
Autostrada din România care va fi terminată până în 2025. Promisiunea e fermă, cum va fi realizată

Potrivit anunțului Ministerului Transporturilor, autostrada din România urmează a fi terminată până în anul 2025. Adrian Covăsnianu a venit cu această veste, mult așteptată de către români, sătui să petreacă enorm de mult timp în traficul care face legătura dintre localități.

Autostrada din România urmează a fi terminată până în 2025

Adrian Covăsnianu, Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a anunțat o nouă autostradă în România. Potrivit acestuia, autostrada între Ploiești și Pașcani urmează a fi terminată până în anul 2025. Acesta a adus în discuție situația infrastructurii din România. Așadar, pe parcursul acestui an va fi organizată licitația pentru execuția tronsonului Ploiești-Buzău.

„Referitor la A7, pentru tronsoanele Ploieşti-Buzău, Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani, avem săptămânal întâlniri în care verificăm stadiul, iar dacă avem probleme sau sincope stabilim ulterior un calendar şi îl reactualizăm. Anul acesta vom lansa licitaţia de execuţie pentru Ploieşti-Buzău.Spre finalul anului am putea vedea primele utilaje care execută primii kilometri din autostrada de la Ploieşti către Moldova. Spre 2024-2025 sunt şanse bune să avem autostrada gata până la Paşcani”, a spus Adrian Covăsnianu.

Covăsnianu a mai menționat în cadrul discuției și restul tronsoanelor de autostrată la nivel național. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a adăugat că în ceea ce privește tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret, execuția a întâmpinat „un mic decalaj, dar şi aici se fac progrese”.

„Apreciez că la nivel local comunitatea devine din ce în ce mai vocală şi mai interesată de proiectele Moldovei, indiferent de coloratură. E un lucru bun şi normal. E un moment T zero pe care îl apreciem şi consider că autostrada A7 se va face, e o chestiune doar de timp”, a afirmat Adroian Covăsnianu.

Adrian Covăsnianu a venit cu mențiuni și cu privire la autostrada A8 care va face legătura între Ungheni, Iași și Târgu Mureș
Adrian Covăsnianu a venit cu mențiuni și cu privire la autostrada A8 care va face legătura între Ungheni, Iași și Târgu Mureș

Procedura de licitație este avansată cu privire la sectorul Ungheni-Iași-Târgu Neamț

Adrian Covăsnianu a venit cu mențiuni și cu privire la autostrada A8 care va face legătura între Ungheni, Iași și Târgu Mureș. Potrivit acestuia, studiul de fezabilitate a fost realizat în proporție de 61% iar traseul a fost definitivat.

„Autostrada A8 este compusă din trei mari obiective majore: podul de la Ungheni, tronsonul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ şi sectorul montan de la Târgu Neamţ către Ditrău până la Târgu Mureş. Pe sectorul montan proiectul este cel mai avansat din cele trei tronsoane. Suntem în reviziurea studiului de fezabilitate. Au fost unele sincope şi întârzieri din partea actualului proiectant, este vorba despre o firmă din Spania. Am fost obligaţi să facem anumite diligenţe, plângându-ne către firma mamă din Spania.

În urma insistenţelor noastre lucrurile s-au mai deblocat. Simţim o altă mobilizare. Există foreze pe teren în zona montană. 61 la sută din studiul de fezabilitate este realizat. Avem traseul autostrăzii pe sectorul montan definitivat. Către finalul anului ar trebui să avem studiul de fezabilitate finalizat şi agreat de către Comisia Europeană, creându-se ulterior premisele de a lansa capetele de sector montan pe finanţare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a afirmat Covăsnianu.

Cu privire la acest tronson, procedura de licitație este avansată, astfel că până la sfârșitul acestei luni, va fi desemnat proiectantul tronsonului.

Urmăriți Impact.ro și pe