Autostrada care se deschide în România. Ministrul Transporturilor a anunțat finalizarea primului tronson

Beatrice Dumitru 15.12.2022, 20:05
Autostrada care se deschide în România. Ministrul Transporturilor a anunțat finalizarea primului tronson

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că pe 15 decembrie s-a deschis traficul pe primul tronson al unei austrăzi importante din România, primul inaugurat în cadrul proiectului. Este vorba despre un sector lung de 13 kilometri.

S-a deschis primul tronson al unei autostrăzi din România

Austostrada, atunci când va fi gata, va lega centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi. Primul tronson din această autostradă a fost deschis cu patru luni mai devreme față de termenul menționat în contractul de finalizare, care era pentru luna aprilie 2023.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că a fost deschis primul sector al Autostrăzii Sibiu-Pitești, pe 15 decembrie, la ora 15.00. Este vorba despre un tronson lung de 13 kilometri între Sibiu și Boița. Construcția la Secțiunea 1 a autostrăzii a început în aprilie 2020, iar contractul are o valoare de 613 milioane de lei, din fonduri europene.

Autostrada care se deschide în România. Ministrul Transporturilor a anunțat finalizarea primului tronson
Secțiunea 1 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. Sursa foto: Facebook / Pro Infrastructura

Primii kilometri ai Autostrăzii Sibiu-Pitești au fost deschiși! De astăzi se circulă pe 13 kilometri de autostradă între Sibiu și Boița”, a spus Sorin Grindeanu.

Ce a mai anunțat Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu a mai precizat că în curând vor începe lucrările pe toate sectoarele autostrăzii Sibiu-Pitești, după ce au fost semnate toate contractele care lipseau pentru a putea începe construirea drumului. Autostrada A1 Sibiu-Pitești va avea 122 de kilometri.

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a afirmat că Autostrada Sibiu-Pitești este importantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a țării noastre. De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați.

Cele cinci secțiuni ale Autostrăzii Sibiu-Pitești

  • Secțiunea 1 Sibiu-Boița: 13,17 km lungime -contract de 613 milioane de lei. Finalizată 15 decembrie 2022.
  • Secțiunea 2 Boița-Cornetu: 30,35 km lungime – contract de 4,25 miliarde de lei. Finalizată în 2028.
  • Secțiunea 3 Cornetu-Țigveni: 36,40 km lungime – contract de 5,32 miliarde de lei. Finalizată în 2027.
  • Secțiunea 4 Țigveni-Curtea de Argeș: 9,9 km lungime – contract de 1,67 miliarde de lei. Finalizată în 2027.
  • Secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești: 30,34 km lungime – contract de 1,71 miliarde de lei. Finalizată în 2025.

Tronsonul de 13 kilometri al Autostrăzii Sibiu-Pitești cuprinde 27 de poduri și pasaje, două noduri rutiere, un viaduct de 414,7 m lungime, un viaduct de 651,4 m lungime, două spații de servicii și un centru de întreținere și coordonare,  iar constructor este o firmă austriacă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...