Autorităţile au făcut anunţul: acest medicament este interzis. De ce pastilă trebuie să se ferească românii

Ana Anitoiu 06.04.2021, 12:42
Autorităţile au făcut anunţul: acest medicament este interzis. De ce pastilă trebuie să se ferească românii

Autoritățile au anunțat că un medicament este interzis, deoarece are un grad de toxicitate foarte ridicat. Românii trebuie să se ferească de această pastilă pe care multe persoane au început să o folosească în ultima perioadă. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Andreea Moldovan, a dat un semnal de alarmă.

De ce pastilă trebuie să se ferească românii

Potrivit medicului infecționist Andreea Moldovan, românii ar trebui să se ferească de un medicament ce a început să fie folosit în România ca tratament pentru COVID-19. Este vorba despre medicamentul Ivermectina. Secretarul de stat a spus că această pastilă are un grad de toxicitate ridicat și a subliniat faptul că automedicația este periculoasă în general.

“Automedicaţia este deficitară şi periculoasă în orice domeniu, cu atât mai mult cu cât este vorba de infecţia COVID şi este o formă acum mult mai agresivă, au apărut alte tulpini care circulă. Acest tratament cu Ivermectină a fost încercat, este descris în mai mute studii, dar din punctul de vedere al dovezilor ştiinţifice el încă nu este convingător ca eficace şi nu are acele indicaţii de utilizare în patologia umană”, a spus medicul Andreea Moldovan.

Autoritatile au facut anuntul: acest medicament este interzis. De ce pastila trebuie sa se fereasca romanii
Pastile cazute dintr-un flacon

Dovada că această pastilă este periculoasă

Medicul a mai spus că acest medicament ce este folosit în medicina veterinară are un grad de toxicitate ridicat. Dovada în acest sens este faptul că este interzis timp de șapte zile consumul cărnii de la animalele sacrificate după un tratament cu antibiotice, în timp ce perioada de interdicție este de 28 de zile în cazul animalelor cărora le-a fost administrată Ivermectină.

”Este un tratament cu toxicitate pentru organismul care îl primeşte. Dar pentru COVID, deocamdată tot ce avem la dispoziţie, chiar dacă au circulat extrem de multe studii pe net (…) nu este recomandat în tratamentul infecţiei COVID. Nu îl luaţi, pentru că este un medicament care nu vă ajută, ci doar poate să întârzie acea prezentare la medic”, a declarat medicul Andreea Moldovan, la Digi 24.

Apel către medici: ”Cei care ştiu să trateze infecţia COVID să o facă pe protocol”

De asemenea, medicul Andreea Moldovan a făcut un apel către colegii ei să recomande tratamente pentru COVID-19 conform protocolului și să nu unele ce nu au la bază dovezi științifice. Ea a atras atenția că altfel consecințele ar putea fi grave pentru o persoană al cărei organism este deja afectat de infecția cu coronavirus.

“Recomand şi rog şi indic şi solicit ca cei care ştiu să trateze infecţia COVID să o facă pe protocol, pe kit, pe tot ce trebuie. Cei care nu au această competenţă şi care nu se bazează pe nişte dovezi medicale, ştiinţifice clare să nu o facă, pentru că fac mai mult rău. Aş vrea să ne gândim cu toţii la acele flyere cu tratamente care circulă în populaţie şi sunt mai mult decât frumos redactate şi foarte lizibile în care sunt o grămadă de medicamente recomandate care nu au efect. Cele care nu au efect le poţi lua ca placebo. Problema este că printre aceste medicamente se strecoară, de multe ori, şi unele care pot să fie cu efecte adverse redutabile asupra unui organism deja afectat de infecţie. Fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente”, a mai spus medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe