Autorităţile au anunţat cum se va face testarea elevilor după vacanţă. Ce se întâmplă cu cei cu simptome

Iancu Andreea 06.04.2021, 11:25
Autorităţile au anunţat cum se va face testarea elevilor după vacanţă. Ce se întâmplă cu cei cu simptome

Elevii din România traversează o perioadă tulbure din pricina pandemiei. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că aceștia vor beneficia de o vacanță prelungită, în contextul în care valul al treilea al pandemiei pare să afecteze serios unitățile medicale din țara noastră. Pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului, autoritățile au stabilit noi reguli privind testarea elevilor după vacanță. Această măsură ridicat însă semne de întrebare din partea părinților.

Anunțul autorităților privind testarea elevilor după vacanță

Vacanța elevilor din România reprezintă o mică pauză pe care autoritățile încearcă să o dea spitalelor deja mult prea aglomerate de pacienți Covid-19. Totuși, în luna mai, copiii și tinerii urmează să revină în bănci, iar acest fapt îi determină pe specialiști să ia în calcul noi metode de a gestiona și limita răspândirea SARS-CoV-2. Astfel, autoritățile au anunțat că iau în calcul testarea elevilor după vacanță. Acest aspect a mai fost propus și chiar demarat și anterior, însă s-a lovit de unele impedimente. Recent, Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a vorbit despre testarea în școli cu ajutorul testelor antigen rapide.

Totuși, unii dintre părinți le consideră invazive și sunt reticenți, în special când vine vorba despre copiii cu vârste mai mici. Astfel, ministrul Educației propusese inițial testele pe bază de salivă. Acestea însă par să nu fie suficient de elocvente, potrivit specialiștilor. Astfel, secretarul Andreea Moldovan a explicat că testele antigen rapide nu sunt invazive, încercând să îi liniștească pe părinți. Oficialul român a asemănat acest tip de test cu un exudat, acel examen cu care mulți elevi sunt obișnuiți.

Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Copiii ar urma să fie testați după revenirea din vacanță
Copiii ar urma să fie testați după revenirea din vacanță

Ce se întâmplă cu elevii care au simptome

Pe de altă parte, Andreea Moldova a oferit soluții și pentru acei elevi care se confruntă cu simptome Covid. Familiile ar trebui să anunțe medicul de familie. Astfel, cu ajutorul unei echipe de testare, care ar trebui să se deplaseze la domiciliu, se încearcă limitarea mobilității persoanelor cu risc sau infecție Covid.

Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid, explică Andreea Moldovan.

Deocamdată, testarea antigen din școli nu a fost un succes. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că în opt săptămâni de școală, din 8 februarie, au fost folosite mai puțin de 2% din testele antigen rapide puse la dispoziție de autorități pentru testarea în școli. Lipsa de personal medical, indisponibilitatea acestuia și opiniile părinților legate de cât de invazive sunt.

Mesajul postat de Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu foto - captură Facebook
Mesajul postat de Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu
foto – captură Facebook
Urmăriți Impact.ro și pe