Ce se întâmplă cu elevii care nu au consimţământul părinţilor privind testarea. Ministrul Educaţiei a explicat tot

Ana Anitoiu, Cătălin Mureșanu 09.02.2021, 11:25
Ce se întâmplă cu elevii care nu au consimţământul părinţilor privind testarea. Ministrul Educaţiei a explicat tot

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce se întâmplă cu elevii care nu au consimţământul părinţilor privind testarea pentru depistarea infecției cu coronavirus, după revenirea lor la școală. Oficialul a spus și cum s-ar face testele COVID-19, în rândul copiilor, în urma obținerii acordului de la tutorii acestora.

Ce se întâmplă cu elevii care nu au consimţământul părinţilor privind testarea

Potrivit ministrului Educației, părinții nu vor avea obligația să completeze formularul de consimţământ referitor la testarea copiilor pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Însă, în cazul în care elevii dezvoltă simptome specifice bolii COVID-19 la școală, aceștia trebuie să își dea acordul sau să refuze și să își țină copiii acasă, timp de 14 zile.

“Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. (…) El trebuie să completeze doar atunci când elevul are simptome şi completarea se face cu: sunt de acord sau nu sunt de acord. Nimeni nu poate impune şi nu şi-a propus să impună să impună acest lucru. Dacă nu este de acord, nu mai poate reveni în şcoală cel puţin o perioadă de 14 zile, ia legătura cu DSP-ul şi cu medicul de familie şi pentru a vedea care sunt paşii următori”, a spus ministrul Educaţiei, luni seară, la Realitatea Plus.

Ce se intampla cu elevii care nu au consimtamantul parintilor privind testarea. Ministrul Educatiei a explicat tot
Elev folosind un creion pe un caiet

Cum se va face testarea pentru COVID-19 în rândul elevilor

De asemenea, ministrul Educației a spus că în cazul în care părinții sunt de acord cu testarea, aceasta se va face la școală, în cabinetul medical. În rândul elevilor care învață la unități de învățământ în care nu există un astfel de cabinet, testarea va fi realizată de DSP, ”pe fluxul normal”

Ministrul Educației a precizat că testarea pentru COVID-19 în rândul elevilor reveniți la școală se va face de către personal medical calificat, în prezența unui părinte. În plus, Sorin Cîmpeanu a spus că dacă un elev este confirmat pozitiv, printr-un test PCR, colegii lui pot fi testați gratuit, dacă părinții lor își dau acordul. Au fost alocate un milion de teste pentru elevi.

Probleme la revenirea elevilor la școală

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus că, la începutul celui de-al doilea semestru al anului şcolar, 14 școli nu au un sistem de încălzire funcţional. În plus, 538 de microbuze pentru transportul elevilor către unităţile şcolare sunt defecte. Mai mult, din totalul de peste 17.000 unităţi de învăţământ preşcolar, numai 6.000 au un sistem propriu de pază, iar la nivel național, 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care există unităţi didactice, nu au început procedura de autorizare la incendiu.

“Vineri aveam 14 unităţi de învăţământ care nu aveau un sistem de încălzire funcţional. Astăzi (luni, n.r.) mi s-a raportat că acolo unde nu s-a reuşit să se pună la punct acest sistem de încălzire, necesar, suntem în luna februarie, au decis să se realizeze cursurile online. De asemenea, am verificat mijloacele de transport şcolar, pentru că avem înregistrate 4.762 de astfel de mijloace de transport, microbuze, autobuze şcolare şi am identificat 538 dintre acestea nefuncţionale. Acestea astăzi nu au circulat, pentru că le-am transmis proprietarilor, primăriilor, şcolilor să-şi pună la punct aceste mijloace de transport şi doar după ce au remediat defecţiunile să le pun în circulaţie”, a spus Lucian Bode, la Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI