Un anunț recent, transmis de Casa Națională de Pensii Publice, vine cu modificări importante pentru români. O parte dintre cetățeni își vor putea pierde pensia începând de luna următoare. În ciuda situației economice sensibile din ultima perioadă, românii vizați de noile măsuri vor rămâne fără bani. Află dacă te numeri printre cei afectați de dispozițiile stabilite de autoritățile din România.
Unii dintre pensionarii din România urmează să fie afectați de o decizie recentă a Casei de Pensii. Autoritățile au stabilit cine sunt românii care își vor putea pierde pensia începând chiar de luna următoare, după ce instituția a precizat care sunt cele cinci situații în care venitul lunar nu va mai fi acordat. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, mai multe categorii de pensionari nu vor mai încasa banii.
Primul caz este cel al pensionarilor care cumulează pensia anticipată parțială/pensia anticipată cu veniturile obținute: în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
De asemenea, într-un al doilea caz, românii care încasează pensia de invaliditate gradul I sau II și pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate, cumulată cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de către persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
O a treia situație este cea în care pensia de invaliditate gradul III și pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate, este cumulată cu veniturile obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Totodată, în privința non-cumulului pentru situațiile anterioare, acesta acționează în cazul în care este depășită o jumătate din programul normal de lucru de la locul de muncă respectiv. De asemenea, această regulă nu este aplicată consilierilor locali/județeni, explică reprezentanții Casei Naționale de Pensii.
O a patra situație este vizată în cazul pensionarilor care încasează venituri din pensia de urmaș a soţului supravieţuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate, care se cumulează cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.