Austria vrea ridicarea unui zid la granița UE. Explicația lui Karl Nehammer: „Bulgaria va deveni un model de urmat”

Mihnea Tălău 19.03.2023, 12:18
Austria vrea ridicarea unui zid la granița UE. Explicația lui Karl Nehammer: „Bulgaria va deveni un model de urmat”

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat, într-un interviu acordat ziarului german Bild, că dorește ca Uniunea Europeană să construiască la graniță un zid asemănător cu cel pe care Donald Trump a vrut să îl construiască la granița cu Mexicul. „Să fie foarte înalt, foarte adânc în pământ și să fie monitorizat în mod constant” pentru a combate imigrația ilegală.

Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în Schengen pe un motiv absurd

„Șeful poliției noastre federale evaluează frontiera dintre SUA și Mexic pentru a vedea ce măsuri au efect. Obiectivul nostru este să împărtășim aceste informații cu alte țări din UE, cum ar fi Bulgaria, pentru a ne îmbunătăți protecția frontierelor”, a afirmat Nehammer.

El a spus cum vede zidul de frontieră al UE și cum ar trebui să arate granița.

„Avem nevoie de bariere eficiente: Acestea trebuie să fie foarte înalte, trebuie să fie foarte adânc înfipte în pământ și trebuie să fie monitorizate în mod constant – atât din punct de vedere tehnic, cât și cu personal. Doar prin aceste trei măsuri putem opri migrația ilegală.

Evoluțiile sunt în mod evident dramatice. Există încă un număr incredibil de migranți care așteaptă pe rute. Numai în Iran sunt trei milioane de afgani care vor să ajungă în Europa. La această situație se adaugă cutremurul din Turcia și Siria, unde trăiesc un milion de refugiați sirieni care au pierdut din nou totul”, a explicat cancelarul Austriei.

În opinia sa, migrația ilegală fost motivul pentru care Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în Schengen. Acesta a deturnat subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen și l-a transformat într-unul legat de migrația ilegală, în ciuda faptului că aceste două lucruri nu au nicio legătură între ele.

Nehammer consideră că zona de liberă circulație nu poate fi extinsă atâta timp cât „nu funcționează” și „un număr mare de migranți sunt reținuți în Austria”. Cu toate acestea, Viena a fost de acord să extindă spațiul Schengen cu Croația.

În urma deciziei sale de a bloca aderarea României și Bulgariei, dar nu și pe cea a Croației, Nehammer a pierdut alegerile regionale din landul Austria Inferioară, despre care se crede că a fost motivul pentru care cancelarul austriac a impus veto-ul.

Lovitură teribilă pentru planurile cancelarului Austriei. Răspunsul primit după ce a refuzat intrarea României în Schengen

Zidul lui Nehammer refuzat de Comisia Europeană

Nehammer a cerut UE să finanțeze un astfel de zid, numai că a fost refuzat de Comisia Europeană, care i-a transmis că nu are intenția de a demara astfel de proiecte.

„Nu există fonduri pentru așa ceva în bugetul Uniunii Europene. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri și garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, i-a răspuns comisarul Ylva Johansson.

Luna trecută, Nehammer a vizitat Bulgaria de unde a primit promisiuni în legătură cu construirea unui zid la frontiera cu Turcia.

Una dintre cele mai cunoscute promisiuni din campania electorală a lui Donald Trump în 2016, a fost construirea unui zid la la granița dintre SUA și Mexic. Practic, o barieră înaltă de beton pe toată lungimea frontierei – aproximativ 3.150 de kilometri.

Până la sfârșitul mandatului său, în octombrie 2020, barierele de la graniță crescuseră cu doar 130 de kilometri. Cu toate acestea, numărul migranților s-a dublat în acea perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...