Editorial Alin Buzărin

AUR a început să scadă

Alin Buzărin 20.07.2021, 18:09
AUR a început să scadă

E doar partid anti-mască și anti-vaccinare? Singurele mesaje pe care le-a putut transmite acest partid au fost în legătură cu COVID-ul? După Legislativele din decembrie, partidul condus de George Simion a șocat pe toată lumea prin scorul excelent obținut, care i-a asigurat intrarea lejeră în Parlament. Mai întâi a fost vorba de 10 la sută, apoi de 12, pentru ca pe la jumătatea primăverii INSCOP să estimeze că AUR ar fi ajuns la  15,3 la sută. A depășit USR-PLUS (tot o alianță, ca și AUR, de fapt), a prins treapta a treia a podiumului (după PSD, 30 de procente și PNL 26). Rar întâlnită o asemenea detentă într-un timp atât de scurt! Mai ales că, spun sociologii, după alegeri partidele nu prea mai adună adepți, interesul se mută din disputa zonei politice înspre altceva.

Scădere sau creștere încetinită?

Diferențele nu sunt mari, ci abia sesizabile. Iunie, în comparație cu mai, INSCOP susține că e prima lună de mult timp încoace când AUR nu crește, ba chiar scade puțin. Nu mult, un procent, dar scade. Ceea ce e neobișnuit și probabil că și inconfortabil pentru un partid cu o manieră zgomotoasă de a se face remarcat și de a câștiga noi adepți.

Duetul care nu mai e

Vremurile acelea în care adeziunile la doctrina duetului Simion-Șoșoacă veneau cu nemiluita par demult apuse. Oare doar pentru că Simion și Șoșoacă nu mai evoluează în duet? Cât să fi contribuit discursul senatoarei, așa excesiv cum era, la îmbunătățirea scorului partidului? Cât să fi contat acele vocale filipice împotriva măștii și a vaccinării, cât să fi ajutat AUR nesfârșitele perorații ale doamnei pe seama teoriei conspirației care ni se bagă pe gît de către forțele oculte? În vremea acelor discursuri, AUR își îmbunătățea scorul simțitor, cu măcar un procent pe lună. Ceea ce nu mai face acum.

AUR a inceput sa scada
Diana Șoșoacă a fost eliminată din partidul AUR

Alte teme mai au?

Cum campania de vaccinare și-a pierdut din vlagă, cum vorbim despre măsuri de relaxare tot mai cuprinzătoare de la o lună la alta, concluzia e că AUR nu prea mai are ce să ne spună. Formațiunea politică s-a ivit cam din spuma mării, vizându-i pe acei nemulțumiți care n-aveau chef să se vaccineze, să poarte mască și, în general, să se supună regulilor. Cum aceste lucruri au cam ieșit din centrul atenției în ultimele vreo două luni, AUR, dacă ar vrea să-și mențină creșterea aceea impresionantă, ar trebui să vizeze alte teme.

Așteaptă valul patru?

Numai că e mult mai greu de găsit alte subiecte care să adune tot atâția adepți ca în vremurile de glorie. Despre ce să le vorbești românilor? Că li se distruge ființa națională? Puțin le pasă, dovadă că la recentele alegeri din Republica Moldova scorul AUR a fost ridicol, subunita. Că sunt înghițiți și subjugați de multinaționale? Nimic nou! Că societatea și-a pierdut în mod dramatic reperele morale? E greu de presupus că AUR, prin doctrina sa, le-ar putea restitui. În aceste condiții, singura ”șansă” pentru ca partidul lui George Simion să crească la fel de spectaculos ca în trecut ar fi un val patru al pandemiei, însoțit de întreaga cohortă de restricții și de constrângeri. Dar, decât o asemenea ”șansă”, mai bine nu!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...