EXCLUSIV

Augustin Zegrean despre un guvern ucrainean în exil: „Este doar o recunoaștere internațională, dar nu mai au cum să conducă țara”

Gabriela del Pupo 07.03.2022, 10:55
Augustin Zegrean despre un guvern ucrainean în exil: „Este doar o recunoaștere internațională, dar nu mai au cum să conducă țara”

SUA și țările europene discută un mai multe scenarii pentru eventualitatea în care Kievul va fi cucerit de armata rusă. Unul dintre scenarii presupune ca Guvernul să se mute la Liov, în vestul Ucrainei, în timp ce un altul merge chiar pe varianta unui Guvern care să meargă în exil în Polonia.

„Practic ei nu mai conduc țara, ei sunt în exil și de acolo fac și ei ce pot pentru țara lor”

Oficialii occidentali au nu au discutat cu președintele Zelenski o astfel de variantă, fiind știut faptul că acesta nu intenționează să părăsească Kievul, conform CNN. Totuși secretarul de stat american, Anthony Blinken, a afirmat că ucrainenii au un plan pentru ” a se asigura că există continuitate guvernamentală”.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune că aceasta ar trebui să fie ultima soluție pentru că un Guvern în exil și-ar pierde toate atribuțiile.

„Au mai fost exemple în decursul istoriei, în Al Doilea Război Mondial Guvernul ceh, Cehoslovacia la vremea aceea, este doar o recunoaștere internațională, dar nu mai au cum să conducă țara. Practic ei nu mai conduc țara, ei sunt în exil și de acolo fac și ei ce pot pentru țara lor. În țară este un alt Guvern, în exil, politic se poate vorbi despre el dar nu mai are nici o putere, nu mai poate să conducă țara, nu mai poate să emită acte normative pentru țară.” a declarat Augustin Zegrean pentru impact.ro.

Ucraina, leaganul Rusiei, isi apara identitatea

„Constituțiile nu prevăd astfel de situații”

De-a lungul istoriei, mai ales în Al Doilea Război Mondial s-a mai apelat la astfel de variante însă doar pentru ca membrii guvernului sau Primul Ministru să nu fie capturați de forțele ocupante. În cazul în care Guvernul de la Kiev va ajunge în altă țară nici președintele nu va mai putea acționa.

Nu se poate așa ceva, este exclus, un președinte fără Guvern ce forță mai are? Ce poate să facă? Parlamentul rămâne până se organizează noi alegeri. Nu este o situație normală, Constituțiile nu prevăd astfel de situații, acestea sunt situații excepționale, situații în vreme de război, conform Guvernului de la Vichy în Franța, De Gaulle în Londra. Țara nu mai este condusă de acel Guvern, este un Guvern în exil, cine vrea ascultă de el, cine nu, nu. Acestea sunt guverne de obicei de rezistență, de luptă, de a conduce lupta din țară pentru a reveni.” a mai precizat fostul președinte CCR.

Încă din primele zile ale războiului oficialii occidentali au luat în considerare ipoteza ca președintele să se mute la Liov, acesta a refuzat. Analizând însă evoluția din ultimul timp aceștia cred că nici o zonă din Ucraina nu este sigură în acest moment, motiv pentru care s-a luat în discuție varianta Poloniei și a unui guvern în exil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...