Audieri în dosarul Caracal: cine sunt polițiștii care ar urma să fie judecați în cazul Alexandrei Măceșanu

Alexandru Ioanid 10.09.2019, 10:56
Audieri în dosarul Caracal: cine sunt polițiștii care ar urma să fie judecați în cazul Alexandrei Măceșanu

Ancheta în cazul Caracal continuă nu numai cu aflarea adevărului de la principalul suspect, Gheorghe Dincă, ci și cu cercetarea celor care au coordonat intervenția. Mai mulți polițiști, dar și un procuror urmează să fie audiați în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu, adolescenta despre care se crede că a fost ucisă.

Ancheta în cazul Caracal pornește chiar de la primii oameni ai legii care au fost sesizați în legătură cu dispariția Alexandrei Măceșanu. Primul polițist care a aflat despre acest caz a fost Vasile Marian.

El era agent șef principal la Postul de Poliție din Dobrosloveni. Tatăl Alexandrei Măceșanu a mers pe 24 iulie, seara, la acesta și i-a spus că fata sa a dispărut. În acea seară, după orele 20:00, agentul șef nu a luat nicio măsură concretă. Doar a anunțat această sesizare către Violeta Mirea, cea care era șefa Secției 2 de Poliție Rurală Osica de Sus.

I-a spus tatălui Alexandrei să meargă înapoi acasă și să se întoarcă a doua zi dacă tot nu dă de urma Alexandrei. De aici încolo, spun cei care conduc ancheta, ar fi urmat lungul șir de tergiversări și nerespectare a protocoalelor de intervenție.

Cine nu și-a făcut treaba în cazul Caracal și n-a mișcat un deget pentru găsirea Alexandrei Măceșanu

Crimele din Caracal: anchetatorii au găsit alte rămășițe umane într-o pădure de lângă casa lui Dincă

Cel de-al doilea polițist audiat în cazul intervenției de la Caracal este agentul Eugen Țenea. El lucra tot la Poliția Dobrosloveni și a notat numărul de telefon cerut de la părinții Alexandrei.

Se întâmpla tot pe 24 iulie, seara, dar în afara de a-și nota numărul de telefon, polițistul nu a mai făcut nimic altceva în acea seară. În acest dosar va fi audiată și Violeta Mirea, care conducea Secția de Poliție Rurală Osica de Sus. Ea s-a pensionat între timp, dar tot riscă să fie pusă sub învinuire, alături de ceilalți agenți.

Audierile au loc la Secția Specială pentru Investigarea Magistraților.

Ce probe s-au găsit în casa lui Gheorghe Dincă din Caracal. 42 de nasturi de blugi

Pe lista celor care ar fi coordonat greșit ancheta în cazul Alexandrei Măceșanu se regăsește și procurorul Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal. El este cel care nu le-ar fi permis polițiștilor să intre în locuința lui Gheorghe Dincă decât la ora 6:00 dimineața.

Procurorul ar fi invocat legea referitoare la mandatele de percheziție, cea care nu permite intrarea în locuința unui suspect decât după ora 6:00 dimineața. Numai că, așa cum au explicat ulterior alți specialiști, polițiștii ar fi putut acționa, mai ales dacă aveau bănuieli că în interior s-a comis o crimă sau o agresiune.

După intervenția ratată de la Caracal, Secția Specială a deschis un dosar penal in rem, adică nu e vizată nicio persoană. După audierile de marți, însă, toți cei menționați mai sus ar putea fi puși sub învinuire.

„Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus la data de 28 iulie 2019 începerea urmăririi penale in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în cauza privind împrejurările în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în contextul cercetărilor care s-au desfășurat în dosarul uciderii adolescentelor din Olt”
Comunicat Secția Specială

Urmăriți Impact.ro și pe