Au sosit primele date ale Recensământului 2022. Președintele INS: „Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică”

Elena Avramescu 05.08.2022, 12:48
Au sosit primele date ale Recensământului 2022. Președintele INS: „Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică”

Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat câteva date culese din recensământul general al populației, realizat anul acesta, astfel că situația nu este îmbucurătoare. În jur de 19 milioane este populația aflată pe teritoriul României, față de 20,12 milioane, cât era în 2011, la ultimul recensământ făcut.

INS, vești proaste după recensământul general al populației

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a fost cel care a dezvăluit care sunt primele date culese din recensământul general al populației, declarându-se dezamăgit de rezultate.

„Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică.

Am observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe. 600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS).

Președintele Institutului Național de Statistică a ținut să clarifice faptul că 95% din populația estimată a țării a reușit să completeze chestionarele de recensământ, iar mai puțin de 5% nu au putut să ofere informațiile solicitate, după care a vorbit și despre raportul persoanelor care locuiesc la orașe și cele din mediul rural, spunând că suntem o țară pestriță, cu procente aproape egal între rural și urban.

Recensamant 2022
Recensamant 2022

În aceste momente, este finalizată culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, dar se vor verifica și datele prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.

Numărul total al persoanelor care s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, a fost de 18,15 milioane, mai exact 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021.

„Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă.

Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane)”, a notat INS în comunicatul referitor la încheierea recenzării pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021.

Abia la sfârșitul lunii decembrie 2022 o să avem primele rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, însă datele complete şi finale să fie făcute publice spre finalul anului 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...