Au început protestele anti-restricții și în Bulgaria. Manifestanții au vrut să atace parlamentul

Ioana Bucur 12.01.2022, 20:08
Au început protestele anti-restricții și în Bulgaria. Manifestanții au vrut să atace parlamentul

Măsurile impuse de autorități în contextul noului val al pandemiei de Covid-19 au scos oamenii în stradă în tot mai multe țări din Europa. Au început proteste anti-restricții și în Bulgaria. Ciocniri violente la Sofia între forțele de ordine și manifestanți. S-a încercat intrarea în sediul Parlamentului bulgar. S-a cerut anularea obligativității purtării măștii și a certificatului verde, considerat neconstituțional. Mai multe persoane au fost rănite.

Proteste anti-restricții în Bulgaria

Mii de persoane s-au strâns, miercuri, în fața sediului Parlamentului bulgar, oamenii protestând împotriva restricțiilor impuse de autorități și a certificatului Covid-19.

Din primele estimări, la protestele anti-restricții din Bulgaria au participat în jur de 10.000 de persoane. Manifestația a fost organizată în centrul capitalei Sofia de formațiunea de extremă-dreapta Vazrajdane (Renaşterea), informează site-ul Novinite.com.

Lucrurile au luat o turnură violentă, mai multe grupuri de protestatari încercând să pătrundă în sediul Parlamentului Bulgariei, înregistrându-se confruntări cu agenţii forţelor de ordine. Printre cei reținuți se numără și o persoană care avea asupra sa un pistol cu aer comprimat.

Potrivit site-ului 24Chasa.bg, unii protestatari au trecut de cordonul forţelor de ordine şi au ajuns la intrarea principală în Parlament, fără însă a reuşi să intre în instituţie.

Mai multe persoane au fost rănite în urma ciocnirilor violente, inclusiv membri ai forțelor de ordine.

Au început protestele anti-restricții și în Bulgaria. Manifestanții au vrut să atace parlamentul

„Scopul manifestaţiei este ridicarea restricţiilor”

Organizatorii protestului, membrii Partidului Vîzrajdane (Renaşterea, naţionalist), se opun cu vehemență măsurilor împotriva Covid-19 adoptate de către Guvernul bulgar.

„Scopul manifestaţiei este ridicarea restricţiilor şi, în primul rând, a certificatului verde, neconstituţional”, a declarat înaintea manifestaţiei liderul Vîzrajdane, Kostadin Kostadinov.

Formaţiunea, care a obţinut 13 dintre cele 240 de mandate în Parlament, este susţinută de către opozanţii restricţiilor anti-Covid.

Chiar și după încheierea protestului, în jur de o mie de persoane au rămas în piaţa din faţa sediului Adunării Naţionale. Agitând steaguri bulgare și cântând imnuri patriotice, ei au amenințat că vor rămâne în stradă până la soluţionarea revendicărilor lor – eliminarea purtării obligatorii a măşti de protecţie şi a certificatelor de vaccinare.

Premierul bulgar Kiril Petkov, care se află în carantină acasă, după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, a îndemnat la calm şi a invitat reprezentanţi ai protestatarilor, vineri, la Guvern, pentru a discuta despre revendicările acestora.

În prezent, la începutul noului val al pandemiei de Covid-19, doar o treime din populația Bulgariei este vaccinată cu schema completă împotriva SARS-CoV-2. Statul este pe ultimul loc al clasamentului celor mai „vaccinate țări” din Uniunea Europeană (UE).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...