Certificatul verde devine obligatoriu pentru funcţionarii publici din Bulgaria

Ioana Bucur 14.12.2021, 20:26
Certificatul verde devine obligatoriu pentru funcţionarii publici din Bulgaria

Intens dezbătut în România, certificatul verde devine obligatoriu pentru toți funcționarii publici din Bulgaria. Este prima măsură a noului Guvern de la Sofia, format dintr-o coaliție de patru partide și pentru care a fost nevoie de trei runde de alegeri legislative într-un singur an.

Funcționarii publici din Bulgaria, primiți la locul de muncă doar cu certificatul verde

Într-un singur an, bulgarii au fost chemați de trei ori la urne pentru a-și alege parlamentarii. Instabilitatea politică a țării a venit pe fondul crizei provocate de pandemia de Covid-19, țara fiind în coada clasamentului european în ceea ce privește rata de vaccinare a populației.

Bulgaria are acum un nou Guvern, format dintr-o coaliție de patru partide. Preşedintele bulgar l-a numit sâmbătă pe Kiril Petkov, cofondatorul unei noi mişcări anticorupţie, ca prim-ministru.

„Nu vom mai pierde niciun minut, nu vom mai cheltui un leva (moneda bulgară) ineficient”, a spus Kiril Petkov, un antreprenor de 41 de ani care s-a convertit recent la politică.

Petkov a declarat că una dintre prioritățile sale este accelerarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

Certificatul verde devine obligatoriu pentru funcţionarii publici din Bulgaria

„Primul meu ordin astăzi va fi ca în Consiliul de Miniştri să se poată intra numai cu certificatul verde”

Prima măsură anunțată de noul Guvern de la Sofia a fost prezentată publicului marți. Premierul a declarat că toți miniștrii cabinetului său vor avea nevoie de certificatul verde Covid-19 pentru a participa la şedinţele executivului. Documentul urmează să devină obligatoriu pentru toţi funcţionarii publici, decizia fiind luată în încercarea de a stimula imunizarea în Bulgaria.

„Primul meu ordin astăzi va fi ca în Consiliul de Miniştri să se poată intra numai cu certificatul verde”, a declarat liderul noii coaliţii guvernamentale de la Sofia, alcătuită din patru partide şi care a trecut luni de votul de încredere al Parlamentului.

Kiril Petkov a adăugat că certificatul verde, care se eliberează în urma vaccinării Covid-19, trecerii prin boală sau efectuarea unui test cu rezultat negativ recent, va fi obligatoriu pentru toţi angajaţii ministerelor şi ai altor instituţii publice.

Certificatul verde este deja obligatoriu pe teritoriul Bulgariei la intrarea în spaţiile publice închise, precum barurile, centrele comerciale sau teatrele. Documentul nu este cerut la locul de muncă.

Noul premier bulgar a insistat că numai prin creşterea procentului populaţiei vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă – în prezent de numai 26,5% – pot fi evitate restricţii antiepidemice care implică închiderea economiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...