Au fost sau nu rivale Corina Chiriac și Angela Similea? După 50 de ani, artista face mărturisiri sincere: ”Publicul este un monstru sacru!” VIDEO EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 25.05.2023, 15:58

Corina Chiriac, una dintre cele mai titrate artiste din România, este în vervă și la 73 de ani. În interviul exclusiv pentru Impact.ro, solista ”Epocii de Aur” face dezvăluiri despre presupusa rivalitate cu Angela Similea. Cântăreața cu voce de aur ne-a vorbit și despre participarea la ediția din acest an a ”Festivalului de muzică ușoară Mamaia”, dar și despre noua generație de artiști. Are, însă, și un mare regret..

Corina Chiriac, invitată de onoare la ”Festivalul de muzică ușoară Mamaia”

Corina Chiriac așteaptă cu nerăbdare să urce din nou pe scena ”Festivalului de muzică ușoară Mamaia”, care se va desfășura în perioada 25-27 august 2023, în Piațeta Perla din Mamaia, și unde va susține un recital. Marea solistă își amintește cu nostalgie de anii în care acest concurs muzical îi dădea mari emoții:

”Așa am auzit, că voi fi invitată la Festivalul Mamaia, încă nu am luat oficial legătura cu organizatorii. Dar, m-aș bucura mult, dacă s-ar putea relua acest fenomen cultural, lăsând deoparte că a durat zeci de ani, este, cu adevărat, o întâlnire între creatori, textieri, interpreți, compozitori, televiziuni și public, cu toate repetițiile necesare, cu toate emoțiile care erau acolo, căci lupta era mare. Era un concurs de creație, aveam datoria să reprezentăm compozitorii care ne încredințau cântece.

Lupta nu era să fiu eu mai bună decât Cornel Constantiniu, de exemplu, ci să fiu cât de bine pot, față de mine, cea de anul trecut sau față de acum doi ani. Asta e lupta unui artist. Tu trebuie să fii mai bun decât tine! Și, da, la vârsta mea, îmi permit să dau sfaturi. Mă refer la ”Festivalul de la Mamaia”, care se ținea până în 1988, când am plecat din țară. Atunci, noi nu eram invitați la bătăliile muzicale din Est”, ne-a declarat artista, exclusiv pentru Impact.ro.

Cu activități are solista în prezent: ”Am intrat într-o fază fericită”

Marea noastră artistă ne-a vorbit despre lumea muzicală, dar și despre activitățile ei, din prezent. Scrie cărți, face videoclipuri și continuă să susțină recitaluri:

”Am intrat într-o fază fericită, scriu cărți, le public, astfel că am mai puțină informație despre tinerele generații. Din păcate, generațiile de 40 de ani lipsesc, adică, între generația mea, de 70 ani, și cea de 20-30-40 de ani, este un gol foarte mare, pentru că industria muzicală și de spectacole, cel puțin din partea asta a Europei, mi se pare că s-a prăbușit într-o fântână. Nu mai există turnee cu public, care să vină să plătească bilete, să-și lase haina la garderobă, să bea un suc, în pauză, să existe o continuitate a unor artiști…. De exemplu, eu, dacă vreau să fac un spectacol, gen Corina Chiriac și prietenii, și vreau să acopăr diferite generații, am, la 50 de ani, niște colegi, apoi sunt cei de 30 de ani și mai sunt cei de 17-18 ani, pe care nu-i cunosc.

Nu pot face un spectacol în care să acopăr artiștii, din zece în zece ani. Aceștia sunt artiștii, mă refer la balerini, soliști, comici, pentru un spectacol de revistă… Nu am inventat noi roata. Un pic de dans, un actor îți spune o glumă, un solist de muzică ușoară sau de populară cântă. Se face un mozaic, publicul s-a destins după o zi de muncă sau o săptămână de muncă, iar noi ne-am bucurat că ne-am făcut meseria. Ăsta e regretul meu cel mai mare. Neavând cum să intervin, căci cu o floare nu se face primăvară, în a repara această situație, mi-am luat atenția de la subiectul acesta și mă ocup de problemele mele, creez video pentru YouTube, am publicat două cărți, în doi ani, mai mă duc și cânt, pe ici, pe colo, mă ocup de propria mea carieră cu puterile pe care le am la vârsta asta și, vă rog să mă credeți, una peste alta, cu cumpărături, curățenie și amicii pe care îi vizitez, nu-mi ajunge săptămâna, deci nu are rost să mă agit”, a mai spus marea artistă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ce spune despre noua generație de soliști: ”Li se schimbă vocile. E o zăpăceală cu ei!”

Corina Chiriac, care adesea a făcut parte din juriul unor concursuri muzicale, ne-a vorbit și despre noua generație:

”Le doresc tuturor succes! Mă mai duceam în juriu, la festivalurile de muzică pentru copii și pentru adolescenți, unde vedeam niște voci extraordinare, de care însă mai apoi nu mai auzi nimic, căci li se schimbă vocile la adolescență și, până li se reașază, între 15 și 25 de ani, e o zăpăceală cu ei, nu mai știi prin ce tonalități cântă, și profesorii îi forțează să ia note care nu le sunt potrivite cu posibilitățile lor. Cânt în ce am, dar cânt bine acolo! E lungă discuția… În primul rând, li se schimbă vocile și, în al doilea rând, ei trebuie să-și facă o meserie. A face o meserie de artist, ori e o chestie de destin, și, orice regim se schimbă, orice război vine, orice s-ar schimba pe planetă, numai dacă pământul nu se va învârti invers, tu o să faci o carieră de artist. Iar dacă este doar o pasiune, de câțiva ani, măcar și pe aia să o poți face bine. E o plajă care s-a depărtat de mine, e un subiect… Foarte mulți m-au întrebat: ”Vai, dar pe cine știți din tânăra generație?”. N-am nicio părere, nu-i cunosc…”, ne-a mai declarat Corina Chiriac, exclusiv pentru Impact.ro.

Care este marele regret al Corinei Chiriac: ”Am o tonă de experiență, pe care nu am cui să i-o las moștenire”

Corina Chiriac a studiat la Conservator și la Actorie, este, deopotrivă, solistă și actriță, provine dintr-o familie de muzicieni, însă regretă că nu are și calități de dascăl:

”Având o pregătire extrem de solidă, mi-ar fi plăcut să fiu un formator de talente, să fac conferințe, să predau, realmente, dar nu am talent de dascăl, eu le-aș fi spus doar: ”Treci și cântă!”. Am o tonă de experiență, pe care practic nu am cui să i-o las moștenire. Părinții mei au predat, la rândul lor, ce știau. Eu lucrez cu Dan Dimitriu, director muzical la Teatrul ”Constantin Tănase”, și care, cândva, era studentul tatălui meu, la Conservator. Azi suntem colegi, vom colabora la Grădina Herăstrău, unde vă așteptăm, vara asta, în cadrul spectacolelor de la Teatrul de vară. M-a întrebat Vasile Muraru, directorul Teatrului ”Constantin Tănase”: ”Vii și vara asta cu noi?”. Le-am zis: ”Vin, că îmi face plăcere!”. În rest, sincer m-aș bucura să văd multitudinea de talente”, mărturisește celebra artistă.

Totul despre colegii săi din ”Generația de Aur”

Corina Chiriac recunoaște că a avut norocul să facă parte dintr-o generație de aur, în care s-au lansat nume mari:

”În momentul în care faci parte dintr-o echipă, dintr-o generație valoroasă, practic îți crește și ție valoarea. ”Generația de Aur” am fost, dar nu ne dădeam seama atunci, la 20 de ani, nu știam că suntem colegi cu actori mari, cu mari autori de texte de comedie, care nu mai sunt. E o tristețe, nu poți să râzi de niște vulgarități, e nevoie de autori de texte care să știe măsura. Când ai o generație bună, ai senzația că faci parte din niște ofițeri de cavalerie care stau pe cai în fața infanteriei.. Și pornești, la luptă, cu coiful, cu pana, faci parte dintr-o gașcă, dintr-o familie… Păcat că nu suntem mai mulți!”, ne-a mai spus artista, pentru Impact.ro.

Adevărul despre presupusa rivalitate cu Angela Similea: ”Dacă semeni, ferească Dumnezeu!”

Întrebată de reporterul Impact.ro ce spune despre presupusa rivalitate cu Angela Similea, solista Corina Chiriac a zâmbit:

”Dar, nu trebuie să trăiască și presa din ceva? N-am avut, ce rivalitate, ce rivalitate să avem? Publicul este un monstru sacru, nu noi. Am mai dat acest exemplu, dar îl mai zic, că îmi place. În Sala Palatului sunt circa 5.000 de oameni, care vin, iau bilet, nu se cunosc între ei, nu au aceeași pregătire profesională, nu au nimic în comun, nu au aceleași preferințe muzicale, meserii, și, totuși, la anumiți artiști, aplaudă toți, la anumite numere aplaudă toți, mai tare decât la altele.

Dacă un artist reușește să-și creeze propriul lui personaj, propriul lui eu artistic, el nu poate intra în rivalitate. Eu, de exemplu, dacă acum ar mai fi trăit Charles Aznavour, ce rivalitate aș fi avut cu el? El ar fi cântat ”La Boheme” și eu aș fi cântat ”Ce mică e vacanța mare!”. Ce rivalitate aș fi avut cu el? Mai explic? Concurența fiecărui artist…E și conjunctura…

Vă dau un exemplu, pe vremea când erau foarte mari creatori de texte de muzică ușoară, texte care nu trebuie să fie poezii, niciodată, trebuie să fie doar texte de muzică ușoară, care să cadă bine silabele, să se împartă bine pe muzică, alegeam melodia. Ne plăcea mie, compozitorului, găștii…Bun…Ce text îi facem? Analizam ce subiecte sunt momentan în piață, ca să nu folosim același subiect, căci s-ar fi bătut cântecele între ele și oamenii de la radio nu puteau să difuzeze două despre vacanța de vară. Sau dacă Mirabela Dauer, când era în succesul ei cel mare cu fotoliul din odaie, ar fi fost exclus atunci să apară un al cântec despre canapeaua din odaie sau despre patul din odaie, biblioteca din odaie, categoric, nu, era exclus…

Păi, ce lipsește, în momentul acesta?…Strada Speranței a fost un cadou de la Dumnezeu…Vreau să spun, așa se făcea un cântec. Așa este și cu viața artistică. Dacă există cinci artiști, care seamănă între ei, tu străduiește-te să fii diferit! Pentru că, dacă semeni… Ferească Dumnezeu să îi semene unei fete ochii cu ochii unei alte artiste sau vocea cu vocea unei alte artiste! Nu va avea succes dacă nu-și găsește drumul ei personal. E foarte mult de vorbit…”, a încheiat Corina Chiriac interviul pentru Impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...