Atenție, șoferi! Un nou semn de circulație în București. Amendă usturătoare pentru cei care nu respectă acest marcaj

Nicu Stan 11.08.2021, 08:35
Atenție, șoferi! Un nou semn de circulație în București. Amendă usturătoare pentru cei care nu respectă acest marcaj

Atenție, șoferi! Un nou semn de circulație în București. Amendă usturătoare pentru cei care nu respectă acest marcaj. Care va fi obligația șoferilor când întâlnesc un astfel de marcaj, pentru a evita amenda, vedeți în articolul de mai jos.

Apare un nou marcaj rutier în București. Este făcut special pentru participanții la trafic pe două roți. Ce amenzi riscă șoferii

Atenție, șoferi! Apare un nou semn de circulație în Capitală. Astfel, se vor da amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă acest marcaj.

Şoferii din București vor întâlni în drumurile pe care le fac prin oraș un nou tip de marcaj rutier care-i va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor.

Cam asa vor arata noile marcaje rutiere
Cam asa vor arata noile marcaje rutiere

Bicicliștii vor sta la semafor în fața mașinilor

În acest fel, bicicliştii vor sta la stop înaintea maşinilor, într-un pătrat special desenat pentru ei. Marcajul se numește în vest ”Bike Box” și a fost aprobat deja de Comisia Tehnică Rutieră din Primăria Capitalei şi va putea fi întâlnit  doar pe bulevardele mari ale Bucureștiului.

Cu precădere, în centrul Bucureştiului, bicicliştii circulă pe totuare, pentru că nu au piste speciale, deşi, conform Codului Rutier, ar trebuie să conducă pe carosabil. Astfel, cei care sunt printre maşini nu stau oricum la semafor şi trec pe culoarea roşie a acestuia.

De ce este nevoie de Bike Box

Plecarea de la semafor în același timp cu maşinile este periculoasă, spun bicicliştii, dar şi cei care se deplasează pe trotinete. Toți se plâng că pot fi acroşaţi de mașinile care demarează în trombă, de cele mai multe ori. De asemenea, aceștia sunt nevoiţi să inhaleze gazele de eşapament scos de automobile.

Astfel, primăria Capitalei a aprobat noile marcaje pentru biciclete şi trotinete ca să-i încurajeze pe bucureșteni să circule mai mult pe două roţi. De asemenea, autorităţile vor să îi împiedice pe şoferi să blocheze intersecțiile.

Bike Box, model împrumutat din Viena

Iniţiatorii proiectului au luat modelul din Viena, unde marcajele sunt numite ”Bike Box”.

Marcajele vor fi desenate chiar înainte de semafoare. Acestea sunt nişte pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc. Bicicliştii vor putea trece printre maşini, se vor opri în spaţiile destinate lor, chiar în fața coloanei de mașini. Astfel că vor pleca primii de la semafor, iar şoferii vor fi nevoiţi să plece după ei.

Cât este amenda pentru șoferii care nu respectă legea

”Cu siguranţă va fi claxonat din spate de şoferi. E o întârziere de câteva secunde. Dar abordarea de a prioritiza autovehiculele nu are cum să fie o soluţie pentru oraşele mari”, spune Radu Mititean, preşedintele Federaţiei Bicicliştilor din România, potrivit stirileprotv.ro.

Potrivit Codului Rutier 2021, cei care trec de marcajul de stop la culoarea roşie a semaforului, pot fi amendați cu până la 725 de lei şi riscă și suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe