Atenție! Ce amendă usturătoare riști să primești, chiar dacă ai toate actele în regulă. Asta nu trebuie să-ți lipsească din mașină

Iancu Andreea 30.08.2020, 18:49
Atenție! Ce amendă usturătoare riști să primești, chiar dacă ai toate actele în regulă. Asta nu trebuie să-ți lipsească din mașină

Șoferii trebuie să fie extrem de atenți nu numai pe șosele, ci și la actele și regulile pe care sunt obligați prin lege să le respecte. Așadar, dincolo de permisul de conducere valabil, asigurarea RCA, talonul mașinii și cartea de identitate, deținătorii unei mașini trebuie să prezinte și un alt element important în cazul unui control de rutină.

Ce amendă pot primi șoferii care nu dețin o trusă medicală

Trusa de prim ajutor omologată este obligatorie în cazul oricărui șofer. Astfel, conform Articolului 8 din Codul Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală. În caz contrar, șoferii riscă o amendă usturătoare.

O trusă medicală auto trebuie să conțină o listă clară de materiale, necesare în cazul unui accident. De asemenea, toate acestea trebuie să fie în termen iar autovehivulul să dispună și de un extinctor.

În caz contrar, șoferii riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, dar și câteva puncte de penalizare. Este bine de știut că aceste amenzi se încadrează în clasa a II-a de sancțiuni. Deci cei care nu respectă legislația se pot alege cu patru sau cinci puncte de amendă și trei puncte de penalizare. Suspendarea permisului poate fi posibilă la acumularea a 15 puncte.

Trusa medicală nu ar trebui să lipsească din portbagajul șoferilor
Trusa medicală nu ar trebui să lipsească din portbagajul șoferilor

Ce trebuie să conțină trusa medicală auto

O trusă de prim ajutor poate fi achiziționată la prețuri ce variază între 30 de lei și 100 lei. Un pachet complet ar trebui să conțină stingător reîncărcabil omologat, trusă medicală omologată, o vestă și două triunghiuri reflectorizante.

Pentru a nu risca amenzi, șoferii trebuie să aibă grijă ca trusa medicală să îndeplinească o serie de criterii. Aceasta trebuie să fie bine sigilată, să aibă dimensiunea corespunzătoare pentru a fi ușor de depozitat, dar și să se încadreze în termenul de valabilitate. De asemenea, dispozitivele medicale din componența trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească cerințele aplicabile din Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Potrivit Ordinului Ministrului Sănătății nr. 987/2007 există o listă cu materialele obligatorii din componența trusei de prim ajutor:

  • Un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valva unidirecțională sau filtru;
  • O rolă leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
  • O foarfecă având ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
  • Minimum patru bucăţi de pansament rapid (plasture) de cel puțin 6 cm x 10 cm;
  • Minimum cinci pachete a câte 25 de bucăţi de comprese de tifon sterile (10 cm x 8 cm);
  • Faşă tifon, minimum două bucăţi pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m şi 10 cm x 4 m;
  • Două bucăți de bandaj triunghiular nedeformabil cu două laturi de minim 80 cm;
  • Minimum patru bucăți de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
  • O fașă elastică de 5 cm x 4 m;
  • Două perechi de mănuși de unică folosință (pot fi confecționate din latex sau polietilenă);
  • Minimum șase ace de siguranță de cel puțin 4 cm;
  • Cel puțin o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m;
  • Broșura de instrucțiuni de prim ajutor, redactată conform standardelor europene referitoare la primul ajutor necalificat, autorizată de Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății Publice;
  • Lista cu conținutul trusei.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...