Atentatul cu bombă de luni, dintr-o într-o moschee din Peshawar, a făcut multe victime. Sunt 89 de morți și mai mult de 150 de răniți

Elena Avramescu 31.01.2023, 13:56
Atentatul cu bombă de luni, dintr-o într-o moschee din Peshawar, a făcut multe victime. Sunt 89 de morți și mai mult de 150 de răniți

Tragedie în cursul zilei de ieri în oraşul Peshawar, din nord-vestul Pakistanului, unde a avut loc un atentat sinucigaş într-o moschee. Potrivit AFP şi DPA, bilanțul a urcat în această dimineață la 89 de morţi şi mai mult de 150 de răniţi, conform autorităţilor locale.

O moschee din Peshawar, atacată cu bombă

Puternica explozie s-a produs în interiorul cartierului general al poliţiei din Peshawar, una dintre zonele cele mai supravegheate din oraş şi care găzduieşte sediile diverselor agenţii de aplicare a legii.

„Cel puţin 89 de oameni şi-au pierdut viaţa; încă şase pacienţi au decedat din cauza rănilor. Aproape 90% dintre cei morţi sunt poliţişti”, a declarat Muhammad Ayaz Khan, şeful poliţiei din Peshawar. Bilanţul ar putea creşte întrucât numeroase persoane au fost prinse sub dărâmături.

Se pare că detonarea bombei a avut loc la numai câteva secunde după ce imamul a început rugăciunea, conform lui Shahid Ali, un poliţist în vârstă de 47 de ani care a supravieţuit atacului. În plus, acest atac este considerat unul dintre cele mai sângeroase comise în Pakistan în ultimii ani, însă până acum nu a fost revendicat.

„Nu a fost altceva decât un atac asupra Pakistanului. Teroriştii vor să creeze panică, luând drept ţinte pe cei care îşi îndeplinesc datoria de a apăra Pakistanul. Cei care luptă împotriva Pakistanului vor fi eliminaţi de pe suprafaţa Pământului”, a declarat premierul pakistanez Shehbaz Sharif.

Atentatul cu bomba de luni, dintr-o intr-o moschee din Peshawar
Atentatul cu bomba de luni, dintr-o intr-o moschee din Peshawar

Din punct de vedere al securității, lucrurile au degenerat în Pakistan, mai ales după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan în august 2021.

Au fost câțiva ani liniștiți, după care atentatele au fost reluate, iar multe dintre acestea au fost comise de talibanii pakistanezi din Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), de filiala regională a Statului Islamic (SI-K) sau de grupări separatiste din regiunea Balucistan, în sud-vestul ţării.

Se pare că TTP este o mişcare distinctă de cea a noilor lideri afgani, cu origini comune, însă s-a negat constant faptul că ar avea o legătură cu atentatul de luni. Încă din 2007, TTP a ucis zeci de mii de civili pakistanezi şi membri ai forţelor de securitate, înainte de a fi vizată de o operaţiune lansată în 2014 de armata pakistaneză. În plus, mişcarea TTP se doreşte mai puţin brutală decât în trecut şi a anunţat că acţiunile sale vor ţinti doar forţele de securitate şi în niciun caz lăcaşuri de cult.

Cu mai puțin de un an de zile în urmă, un atentat sinucigaş, revendicat de SI-K şi comis într-o moschee şiită din Peshawar, s-a soldat cu 64 de morţi.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...
Recomandări