Atac la Mormântul Fecioarei Maria. Acuzația vine din partea Patriarhiei Ortodoxe din Grecia

Elena Avramescu 20.03.2023, 09:22
Atac la Mormântul Fecioarei Maria. Acuzația vine din partea Patriarhiei Ortodoxe din Grecia

În cursul zilei de ieri, Biserica Ortodoxă Greacă a denunţat un atentat în timpul slujbei de duminică, în mijlocul Postului Mare, la Mormântul Fecioarei Maria, fiind unul dintre cele mai importante locuri sfinte creştine din Ierusalim.

Biserica Ortodoxă Greacă anunță „un atentat odios”

În acest sens, poliţia israeliană a intervenit în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel, astfel că a arestat „un suspect în vârstă de 27 de ani şi care locuieşte în sudul Israelului pentru implicarea sa într-un incident violent în biserică”.

Un vânzător care ţine un magazin în apropierea acestui loc sfânt, pe nume Bilal Abu Nab, a declarat că a fost martor la incident iar atacul a fost comis de doi evrei. În plus, o persoană a fost rănită la frunte, în timp ce unul dintre agresori a strigat şi a rostit insulte, iar cel de-al doilea avea o bară de fier cu care a lovit credincioşii.

„Am sunat la poliţie, dar au ajuns la faţa locului după mai bine de jumătate de oră”, a mai spus Bilal Abu Nab.

Ca urmare a acestui incident, Patriarhia Ortodoxă Greacă, coproprietar al Mormântului Fecioarei Maria a cerut o „protecţie internaţională a locurilor sfinte”, după care a emis o declaraţie în care informează despre o tentativă de a răni fizic un arhiepisco care oficia slujba şi de a agresa un preot.

Atac la Mormantul Fecioarei Maria
Mormantul Fecioarei Maria

„Atacatorul a intrat în biserică, ţipând şi ameninţându-i pe cei prezenţi cu o bară de fier. Nu au fost răniţi”, găsim notat în declaraţia poliţiei, menționând un singur atacator.

„Atacuri teroriste din partea unor grupuri radicale israeliene care vizează biserici, cimitire şi proprietăţi creştine, pe lângă atacurile fizice şi verbale asupra clerului creştin au devenit aproape zilnice, iar intensitatea lor creşte evident în preajma sărbătorilor creştine”, a mai notat patriarhia.

Cu aproximativ două luni în urmă, un alt incident a produs îngrijorări, atunci când un cimitir episcopal din Ierusalim a fost profanat, iar în februarie o statuie a lui Hristos a fost vandalizată într-o capelă franciscană din Oraşul Vechi.

În plus, în decembrie 2021, mai mulți conducători ai unor bisericii locale au susţinut că „majoritatea creştinilor au devenit ţinta unor atacuri repetate din partea unor grupuri radicale şi marginale în Ierusalim şi în alte părţi din Ţara Sfântă”, astfel că au denunţat lipsa de acţiune a autorităţilor israeliene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...