Astea-s cele mai tari invenții ale secolului 21. Facebook, Instagram și smartphone-ul au revoluționat lumea

Iancu Andreea 20.01.2021, 19:26
Astea-s cele mai tari invenții ale secolului 21. Facebook, Instagram și smartphone-ul au revoluționat lumea

Cele mai tari invenții ale secolului 21 au revoluționat lumea și au schimbat viața noastră. Omenirea a cunoscut o dezvoltare uluitoare în ultimii ani, reușind să stabilească recorduri constante. Echipe de specialiști și cercetători au reușit să atingă performanțe notabile în mai multe domenii. Astfel au luat naștere o serie de invenții spectaculoase în această perioadă.

Topul celor mai tari invenții ale secolului 21

Evoluția umanității s-a bazat pe descoperirile făcute în mai multe domenii. Astfel, medicina și tehnica au reușit să realizeze pași importanți. Cele mai tari invenții ale secolului 21 au fost cuprinse în topul realizat de VISTA, care prezintă o mulțime de curiozități ale descoperirilor recente și aplicabilității acestora în viața de zi cu zi a oamenilor.

Wikipedia, enciclopedia on-line
Wikipedia, enciclopedia on-line

Locul 8: Enciclopedia on-line – 2001

Uneori e mai ușor să cauți pe Wikipedia decât să-ți aduci aminte exact când a domnit Stefan cel Mare. Wikipedia a început în 2001 ca o enciclopedie pe care oricine o poate edita și se pare că multă lume chiar a făcut asta, uneori nu prea corect. Astăzi versiunea în limba engleză are în jur de 6 milioane de articole.

Locul 7: Implantul retinal – 2013

Mark Humayun a colaborat cu James Weiland și alți experți pentru a crea Argus II. Un dispozitiv de proteză retiniană care este considerat a fi o descoperire incredibilă pentru cei care suferă de retinopatie pigmentară, o afecțiune degenerativă moștenită care poate duce la orbire. Condiția afectează  peste 1,5 milioane de oameni din întreaga lume.

Locul 6: Smartphone-ul – 2000/2001

Probabil că-ți vine greu să-ți imaginezi viața fără un smartphone. La începutul anului 2000, Ericsson Mobile a lansat Ericsson R380, primul dispozitiv comercializat sub denumirea de smartphone. În 2001 compania canadiană RIM a lansat pe piață modelul BlackBerry, un smartphone care a permis pentru prima dată și e-mail-ul mobil.

Locul 5: Capsula endoscopică – 2001

Datorită progreselor masive în senzori de imagine și design optic în anii 90, capsula endoscopică a putut fi creată. Utilizată pentru prima dată în 2001, tehnologia folosește o cameră wireless de mărimea unei pastile. Acest lucru permite medicilor să exploreze și să examineze corpul uman, în special sistemul digestiv, pentru a identifica sângerări interne, inflamații sau tumori canceroase.

Locul 4: Transplantul de față – 2010

Primul transplant complet a avut loc în 2010. Într-o operație de 24 de ore, unui fermier spaniol care s-a împușcat accidental i s-au îndepărtat rămășițele feței, lăsându-i doar globii oculari și limba. Restul a fost înlocuit cu întreaga față a unui donator mort.

Află din clipul de mai jos cum arată topul complet al celor mai tari invenții din secolul 21:

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...