Asigurarea de șomaj în România. Cât costă să ai un venit în caz că rămâi fără loc de muncă

Ana Anitoiu 14.03.2023, 17:36
Asigurarea de șomaj în România. Cât costă să ai un venit în caz că rămâi fără loc de muncă

Specialiștii au explicat cât costă o asigurare de șomaj în România, astfel încât să ai un venit în cazul în care rămâi fără loc de muncă pentru o perioadă de timp, din diverse motive, precum și ce sume te-ai putea aștepta să primești cât timp nu ai serviciu.

Cât costă asigurarea de șomaj

Pe piață apar începând din această lună variante noi ce promit o perioadă mai mare de ajutor în cazul pierderii locului de muncă, în contextul în care tot mai mulți români caută o asigurare de șomaj ce să le aducă un venit în situația în care ar rămâne fără serviciu.

Potrivit specialiștilor, asigurarea de șomaj reprezintă o extensie a celei de viață și costă aproximativ 10% în plus față de valoarea asigurării principale.

„Ea este o clauză suplimentară care poate fi adăugată la o asigurare de viață. Deci nu pot să închei o asigurare pentru șomaj independentă de o asigurare de viață. Pe decursul unei asigurări de viață dacă îi ai de 20 de ani, tu poți să beneficiezi de acest ritm de maxim cinci ori. Deci dacă rămâi, ești în șomaj de maxim cinci ori. Dacă ești de 10 ori, tu nu primești mai mult de cinci”, a spus brokerul Cosmina Dinu.

S-a schimbat legea, banii intră direct pe card: 1000 de lei pentru acești români, ce trebuie să faci
Asigurarea de șomaj în România, parte a celei de viață

Câți bani poți primi în baza unei asigurări de șomaj

Noile tipuri de asigurări de șomaj propun o sumă asigurată cuprinsă între 2.000 și 4.000 lei, timp de maximum 12 luni, în funcție de cât ai cotizat.

De asemenea, una dintre principalele companii de asigurări oferă din această lună o asigurare pentru pierderea locului de muncă, unde asiguratul are ocazia să recupereze o parte din valoarea primelor dacă pierderea serviciului nu se produce.

„Să zicem că tu în decursul unui an plătești 500 lei, în 10 ani 5.000 lei, iar la finalul celor 10 ani tu n-ai beneficia deloc de șomaj, îți dă 30% înapoi, adică 1.500 lei”, a explicat același broker.

România are printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor dintre statele membre ale Uniunii Europene. Concret, o rată de 22,2% în rândul tinerilor sub 25 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...