EXCLUSIV

Artiștii și lucrătorii din industria spectacolelor vor protesta, sâmbătă, în Piața Victoriei. „Luptă toată lumea pentru a supraviețui în această perioadă”

Andrei Dumitrescu 14.01.2022, 17:50
Artiștii și lucrătorii din industria spectacolelor vor protesta, sâmbătă, în Piața Victoriei. „Luptă toată lumea pentru a supraviețui în această perioadă”

Lucrătorii din industria spectacolelor, împreună cu artiștii, vor ieși în stradă sâmbătă, pentru a denunța lipsa de dialog din partea autorităților după doi ani de pandemie.

Lucrătorii din industrie și artiștii acuză autoritățile de lipsa de interes față de acest sector, lipsa unor măsuri coerente de desfășurare a activității și lipsa unor compensări.

Protestul va avea loc sâmbătă, 15 ianuarie, în Piața Victoriei din Capitală, sub denumirea Ziua Culturii Invizibile.

Evenimentul își propune, astfel, să facă vizibile publicului larg o serie de probleme structurale cu care industria de spectacole se confruntă în acest moment și s-a confruntat în ultimii doi ani:

  • Lipsa unui sprijin constant pentru artiștii și lucrătorii din acest domeniu pe perioada pandemiei și sistarea sprijinului minimal lunar oferit pe motiv că sectorul își poate derula fără probleme activitatea;
  • Lipsa unor măsuri de reluare a activității predictibile și coerente, care să ofere o perspectivă pe termen scurt și mediu pentru oamenii din acest sector;
  • Lipsa unor măsuri compensatorii pentru toate pierderile financiare suferite de oamenii din acest domeniu – persoane fizice și juridice, compensări care s-au acordat deja de mult timp în majoritatea țărilor europene la care ne uităm cu admirație;
  • Lipsa de înțelegere a modului de funcționare a acestui sector, a specificului activității sale, a abilităților și competențelor oamenilor din domeniu (care nu pot fi transferate automat în alt domeniu) și lipsa de respect pentru munca susținută a profesioniștilor din acest sector.

„Luptă toată lumea pentru a supraviețui în această perioadă”

Ziua Culturii Invizibile reprezintă debutul unei campanii mai ample de conștientizare care va continua și în perioada care urmează în mai multe orașe din țară, până la obținerea unor măsuri reale și concrete de salvare a acestui domeniu aflat în pragul colapsului.

Bogdan Kisescu, președintele PaCTE, a declarat pentru impact.ro că în ultimii doi ani compania sa a funcționat doar trei luni, din cauza restricțiilor impuse de autorități, în condițiile în care companiile au sute de angajați.

„Ca industrie în totalitate, foarte greu. Pentru că fiecare companie a luat deciziile pe care le-a considerat cele mai potrivite, dar noi putem spune că noi am funcționat în 2 ani de zile, trei luni. Ceea ce este extraordinar de puțin pentru niște companii care au în totalitatea lor sute de angajați.

Luptă toată lumea pentru a supraviețui în această perioadă. Și faptul că nu există deloc o predictibilitate a ceea ce urmează să se întâmple, este cu atât mai greu.

Întrebat prin ce modalități ar putea statul român să ajute artiștii și lucrătorii, președintele PaCTE a declarat că așteaptă o predictibilitate, împreună cu compensări pentru perioada de lockdown, așa cum s-a întâmplat cu alte domenii.

„În primul rând ne dorim predictibilitate pentru ca sectorul să poată desfășura un plan de acțiune – de la organizatori până la artiști, tehnicieni. Și al doilea lucru, compensări pentru perioada în care am fost închiși, Pentru alte domenii au fost posibile, iar pentru domeniul cultural nu”, a declarat Bogdan Kisescu pentru impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe