Armata Ucrainei a primit informații de la SUA care au ajutat-o să ucidă mulți generali ruși. Reacția Washingtonului

Beatrice Dumitru 05.05.2022, 11:53
Armata Ucrainei a primit informații de la SUA care au ajutat-o să ucidă mulți generali ruși. Reacția Washingtonului

Armata Rusiei a pierdut mai mulți comandanți și generali de elită pe frontul din Ucraina, iar un fost general NATO spunea că pierderile acestora sunt fără precedent în istoria modernă. Oficialii de la Kiev au declarat că armata ucraineană a ucis aproximativ 12 generali în prima linie, fiind ajutată de informațiile primite de la Statele Unite.

Generali ruși uciși cu ajutorul SUA

Ajutorul SUA face parte dintr-un efort secret al administrației Biden de a furniza Ucrainei informații în timp real pe câmpul de lupte. Aceste informații includ mișcările de trupe rusești anticipate, obținute din evaluările recente ale americanilor asupra planului secret de luptă al Moscovei pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei, au spus oficiali americani.

Informațiile furnizate de Statele Unite armatei ucrainene au făcut posibilă uciderea mai multor generali ruși în apropierea frontului, scrie The New York Times, care citează înalți oficiali americani. Dintre cei zece generali ruși uciși de forțele ucrainene, mulți au fost vizați cu ajutorul serviciilor de informații americane, potrivit sursei citate.

Armata Ucrainei a primit informații de la SUA care au ajutat-o să ucidă mulți generali ruși. Reacția Washingtonului
Trupel ruse au pierdut mai mulți generali pe front.

Statele Unite oferă informații pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și apere țara. Nu oferim informații cu intenția de a ucide generali ruși”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt al Consiliuluide Securitate Națională al SUA.

SUA, ajutor de miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locației și a altor detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informații cu propriile lor date pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri care au ucis ofițeri ruși.

Pe lângă acest ajutor, SUA au furnizat Ucrainei arme grele și asitență în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a rezista în fața trupelor ruse, dar sprijinul serviciilor de informații americane pentru ucraineni a avut un efect decisiv pe câmpul de luptă.

Secretarul Apărării Lloyd Austin a spus luna trecută că „vrem să vedem Rusia atât de slăbită încât să nu mai poată face lucrurile pe care le face în invazia contra Ucrainei”.

Pentagonul a susținut că șeful Statului Major rus Valeri Gerasimov a fost săptămâna trecută în regiunea Donbass din estul Ucrainei, dar nu a confirmat informația autorităților ucrainene potrivit căreia acesta a fost rănit într-o explozie.

Oficialii americani au recunoscut public că Statele Unite au început să ofere Ucrainei informații utile în perioada premergătoare invaziei Rusiei din 24 februarie. Și alți aliați NATO oferă  informații în timp real armatei ucrainene.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...