Armata rusă ar putea ajunge până la granița României. Cum vrea Putin să cucerească militar Ucraina

Iancu Andreea 07.12.2021, 23:06
Armata rusă ar putea ajunge până la granița României. Cum vrea Putin să cucerească militar Ucraina

La granița Ucrainei tensiunea începe să crească alarmant, pe fondul conflictului dintre stat și Rusia. Hotarul ucrainean de est este amenințat de un atac al Rusiei, după ce zeci de mii de militari ruși au fost detașați în regiune, gata de luptă. Îngrijorător este faptul că armata rusă ar putea ajunge inclusiv până la granița României. Conform informațiilor furnizate de sursele germane, Putin are deja un plan prin care să cucerească Ucraina. Situația ar putea escalada în orice moment.

Conflictul ruso-ucrainean. Militarii ruși ar putea ajunge până la granița României

Granița de est a Ucrainei este amenințată de un atac iminent, potrivit analiștilor, în contextul în care statul condus de Vladimir Putin a trimis zeci de mii de militari în regiune. Dincolo de imaginile care demonstrează că soldații sunt gata de luptă, există și un plan pe care Vladimir Putin pare să îl fi pus la punct pentru a cuceri din punct de vedere militar Ucraina. Astfel, militarii ruși ar putea ajunge până la granița României.

În prezent, între 70.000 și 90.000 de militari ruși au fost organizați în proximitatea graniței cu Ucraina, conform imaginilor din satelit, analizate de analiștii de război. Rușii și-ar fi instalat mai multe tabere militare în patru dintre punctele strategice din regiune, de-a lungul frontierei ucrainene. Astfel, soldații au fost surprinși la Yelnia, Boyevo, Persianovska şi Novoozernoye în Crimeea. Specialiștii estimează circa 50 de batalioane de grupuri tactice, având tehnica și echipamente militare necesare.

Armata rusă ar putea ajunge până la granița României
Militari ruși, la granița ucraineană

Tancuri și blindate la frontiera cu Ucraina

Conform imaginilor surprinse cu ajutorul satelitului, lângă Yelnia, în zona de nord a Ucrainei, au fost remarcate mai multe unități blindate cu tancuri și artilerie autopropulsată. De asemenea, tancuri şi transportoare blindate au fost localizate şi în zona Boyevo, din nord-est, în timp ce în Crimeea s-au putut observa corturi militare și tehnică de luptă. Situația nu pare însă să se domolească.

Datele obținute prin intermediul serviciilor secrete americane au menționat că trupele rusești vor ridica nivelul de intensitate al conflictului, iar militarii din zonă s-ar putea dubla în curând. Aproximativ 100 de batalioane tactice ar putea să ajungă pe tot parcursul frontierei cu Ucraina. Toate aceste acțiuni au tras un semnal de alarmă pentru liderii din Occident. Sursele cotidianului german Bild susțin că Vladimir Putin are deja pregătit un plan de atac.

Care este planul lui Putin pentru a cuceri Ucraina

Potrivit publicației germane, Rusia ar putea ocupa teritoriul ucrainean în trei etape. În primă fază, rușii ar intenționa să cucerească sudul țării pentru a putea asigura aprovizionarea Crimeei în mod direct, aceasta din urmă fiind teritoriu rusesc. Prin această acțiune ar urma să fie eliminat accesul Ucrainei la mare. O astfel de decizie ar crea pentru Putin un coridor până la Dunăre, la granița cu România, deci la frontiera cu NATO.

Totodată, avioanele rusești de luptă și rachetele balistice ar acționa limitând capacitatea militară ucraineană, tancurile rusești ajungând să treacă granița prin Harkov şi Lugansk, înaintând spre orașele importante. În ultima etapă s-ar afla capitala Kiev, Rusia reușind astfel să cucerească două treimi din țară.

Armata rusă ar putea ajunge până la granița României
Posibilul plan al lui Putin pentru a cuceri Ucraina
foto – bild.de

Reacția SUA și NATO în fața amenințărilor rusești

De partea cealaltă, SUA și Rusia au încheiat astăzi o serie de discuții cu privire la acest conflict iscat la granița Ucrainei, în care s-au pus în vedere pozițiile celor doi lideri ai statelor. Statele Unite și aliații NATO au exclus orice reacție militară, însă amenință cu sancțiuni financiare serioase, impuse Rusiei, dacă invadează Ucraina. De asemenea, este luată în vedere posibilitatea de a suplimenta flancul estic al NATO cu militari americani, măsură solicitată inclusiv de România.

Este esențial să abordăm Flancul Estic în întregimea sa, să creștem prezența militară Aliată în regiune și să nu permitem unor actori terți să folosească Marea Neagră drept instrument de influență și destabilizare. Deci ceea ce putem să facem, în mod concret, este să ne coordonăm și să răspundem unitar și credibil, la nivel Aliat și la nivelul Uniunii Europene. Este esenţială acordarea unei atenţii speciale regiunii Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea euroatlantică, a explicat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.

Deocamdată, Statele Unite ale Americii dispun de 60.000 de militari la bazele sale din Europa. Totodată, apărarea statelor membre NATO este asigurată și de două sisteme antirachetă, în Polonia şi în România, la baza de la Deveselu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...