Arma uimitoare pe care China a testat-o în secret

Iancu Andreea 17.10.2021, 12:22
Arma uimitoare pe care China a testat-o în secret

China își continuă dezvoltarea militară, după ce mai multe surse au indicat arma uimitoare pe care statul a testat-o în secret. Se pare că există tot mai multe mențiuni cu privire la testul pe care Beijingul l-a efectuat pe orbita Pământului, deși acesta a fost ținut secret. În acest context, un reprezentant al Pentagonului a oferit o primă reacție, exprimându-și îngrijorarea. Aceste reacții vin pe fondul tensiunilor care escaladează între SUA și China, autoritățile Beijingului au intensificat activitățile militare din apropierea Taiwanului.

China se pregătește de război. Arma pe care Beijingul a testat-o în secret

Relațiile dintre China și SUA continuă să fie tensionate pe fondul înarmării autorităților de la Beijing, în special în apropierea Taiwanului. În plus, recent, China pare că se pregătește intens de un conflict armat, după ce mai multe surse au indicat că statul a testat o armă în secret. O rachetă nucleară hipersonică a fost pusă în funcțiune pe orbita Pământului, conform publicației Financial Times. Cotidianul financiar britanic, care citează de altfel mai multe surse, indică faptul că Beijingul a lansat în luna august o rachetă cu capacitate nucleară. Aceasta a înconjurat Pământul pe o orbită joasă pentru ca apoi să coboare către ținta sa, ratată totuși cu peste 32 de kilometri.

Sursele citate de către publicația britanică au menționat că “planorul hiersonic” a fost transportat de o rachetă Long March. În mod normal, aceste lansări sunt anunțate în mod normal, însă testul efectuat în luna august a fost ținut secret. Totodată, articolul din cotidianul financiar precizează că serviciile secrete din Statele Unite au fost luate prin surprindere de progresele chinezilor cu privire la armele hipersonice.

Arma pe care China a testat-o în secret
China continuă să își dezvolte rachetele hipersonice

Punctul de vedere al Pentagonului

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a refuzat să ofere declarații cu privire la aspectele prezentate în articolul publicat de Financial Times, însă a ținut să precizeze faptul că dezvoltarea militară pe care China o pregătește intens este motiv de îngrijorare, sporind tensiunile deja existente între cele două state.

Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră numărul unu.

Rachetele hipersonice, o tehnologie dificil de combătut

Rachetele hipersonice și, în general, tehnologia care stă la baza lor, este un subiect de interes pentru mai multe state ale lumii, precum Rusia și alte cinci țări. Acest tip de rachete, la fel ca și rachetele balistice tradiționale, pot transporta arme nucleare și au capacitatea de a zbura cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Variantele hipersonice urmează o traiectorie joacă în atmosferă, astfel că vor lovi mai repede ținta. În plus, o rachetă hipersonică este mai ușor de manevrat, fiind mult mai greoaie urmărirea și contracararea sa.

Statele Unite, precum și alte țări, au dezvoltat sisteme care să ofere apărare împotriva unor rachete precum cele de croazieră sau balistice, însă urmărirea și doborârea unei rachete hipersonice este deocamdată necunoscută. Într-o cursă a înarmării, China susține că a dezvoltat tehnologia hipersonică în mod ofensiv, pentru a se apăra de progresele tehnologice ale SUA, se arată într-un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).