Arma pe care România o cumpără din Israel. Acordul a fost semnat deja

Beatrice Dumitru 20.12.2022, 15:03
Arma pe care România o cumpără din Israel. Acordul a fost semnat deja

În plin conflict ruso-ucrainean, România cumpără o armă din Israel care va intra în posesia forțelor terestre. Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel, a semnat un acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”. Ce valoare are contractul.

Arma pe care o cumpără România din Israel

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că acordul-cadru are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte aparate de zbor fără pilot care fac misiuni de supraveghere și recunoaștere, dar pot purta și armament, sisteme UAS Watchkeeper X, în valoare totală de circa 380 milioane de euro.

Cele șapte Sisteme UAS Watchkeeper X presupune fiecare câte o stație de control la sol și câte trei aeronave fără pilot de fiecare. Astfel, în total vor fi practic 21 de drone Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei. Dronele Watchkeeper X sunt gândite în special pentru misiuni de recunoaștere și colectare de informații, însă pot fi și înarmate cu muniții speciale.

Arma pe care România o cumpără din Israel. Acordul a fost semnat deja

Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate”, potrivit comunicatului Ministerului român al Apărării.

Dronele vor fi produse în România

Începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare.

Operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...