Arma cu care ucrainenii ar putea câștiga un avantaj important. Reprezentanții lor au mers să o cumpere de la americani

Ana Anitoiu 16.04.2022, 12:44
Arma cu care ucrainenii ar putea câștiga un avantaj important. Reprezentanții lor au mers să o cumpere de la americani

Ucrainenii ar urma să primească o armă datorită căreia ar câștiga un avantaj important în fața invadatorilor ruși. Reprezentanții lor au mers săptămâna trecută la Washington să o cumpere de la americani. Este posibil ca armata Kievului să o primească în câteva zile.

Cu ce armă ar putea câștiga ucrainenii un avantaj important

Mai exact, piloții militari ai Ucrainei ar putea avea la dispoziție în câteva zile o nouă armă. Este vorba despre drone MQ-9 Reaper produse de compania americană General Atomics.

Drona MQ-9 Reaper este un UAV modular de recunoaştere şi atac al armatei Statelor Unite ale Americii. Are un motor turbopropulsor ce permite atingerea unor viteze de peste 400 de kilometri la oră. În plus, poate să transporte până la patru rachete aer-sol, patru rachete Hellfire şi două bombe Mark 82 ghidate cu laser.

Experții militari sunt de părere că aceste drone ar putea face o mare diferență în războiul din Ucraina. MQ-9 Reaper au o rază de acţiune mai mare de la bază decât dronele turcești „Bayraktar”. Astfel, pot fi angajate la o distanță suficient de mare de linia frontului.

Arma cu care ucrainenii ar putea castiga un avantaj important
Drona MQ-9 Reaper. Foto: YouTube

Până unde poate da lovituri noua armă așteptată de ucraineni

Conform experților, dronele pe care ucrainenii le vor primi în curând de la americani au capacitatea să lovească ținte militare chiar și pe teritoriul Rusiei, până la Moscova. De altfel, o astfel de dronă a fost utilizată pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.

Drona MQ-9 Reaper este pilotată la sol de un echipaj format din doi operatori. Autonomia ei este de 14 ore. Viteza maximă este de sub 500 de kilometri pe oră, iar raza de acţiune de 1.850 de kilometri.

Acest tip de dronă așteptată de armata lui Volodimir Zelenski este dotată cu două radare. Dintre acestea, unul este specializat pentru mediul marin. Dispozitivul militar poate fi înarmat cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. Prin urmare, MQ-9 Reaper poate să caute și să atace ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire.

Reprezentanții companiei General Atomics din Statele Unite ale Americii au transmis că în ciuda faptului că pentru operarea dronelor MQ-9 Reaper este nevoie de o pregătire atentă, ei sunt încrezători că pot antrena armata Ucrainei în scurt timp. În plus, armata americană analizează posibilitatea de a-i antrena pe militarii lui Volodimir Zelenski să folosească cu drone Switchblade.

Președintele Ucrainei a vorbit despre durata războiului din Ucraina. Volodimir Zelenski a spus că aceasta depinde de doi factori: aprovizionarea cu arme a țării sale și impunerea unor sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...