Arbitru suspendat pe viață după un meci în Serbia. Motivul uluitor al măsurii

Gabriel Peneș 21.09.2022, 11:04
Arbitru suspendat pe viață după un meci în Serbia. Motivul uluitor al măsurii

Arbitru suspendat pe viață după un meci în Serbia. Sistemul de asistență VAR nu e prezent, deocamdată, în toate campionatele și competițiile europene. În România abia a fost introdus în Supeligă, dar a născut deja controverse. O partidă dintr-o ligă inferioară a campionatului din țara vecină s-a soldat cu un deznodământ absolut uluitor. Cavalerul fluierului a anulat un gol într-o manieră inedită, în lipsa sistemului VAR și a primit o pedeapsă drastică pentru acest lucru.

Arbitru suspendat pe viață după un meci în Serbia

Arbitru suspendat pe viață după un meci în Serbia. Fotbalul e plin de evenimente incredibile, de situații neprevăzute, așa cum s-a dovedit și într-o partidă dintr-o ligă inferioară a campionatului din țara vecină.  Stefan Lazovici, arbitrul meciului Popovići Vrnjci – Apollon 2018, din Liga Inter-Municipală Kraljevo, a anulat un gol după ce a consultat filmarea de pe telefonul mobil al unui suporter, a scris publicația sârbă Kurir.

În partida disputată pe 15 septembrie, centralul a fost sesizat de la margine de antrenorul echipei ce primise golul în legătură cu o posibilă neregularitate la marcarea acestuia. Lazovici a acceptat să urmărească filmarea fazei făcută cu telefonul mobil de un suporter, iar după vizionarea acesteia a decis anularea golului, întorcându-se în teren cu telefonul fanului în mână. Dar hotărârea pe care a luat-o i-a adus o pedeapsă incredibilă din partea Organizației de Arbitri din districtul Laski.

Motivul uluitor al măsurii

După ce a primit înregistrarea, secretariatul Organizației Arbitrilor din districtul Raški, afiliată Comisiei Centrale a Arbitrilor din Federația Sârbă de Fotbal a reacționat rapid și, într-o procedură de urgență, suspendat pe viață pe Lazovici. Clipul a devenit viral, iar în apărarea lui Lazovici, absolvent de drept și stagiar la Parchetul din Kraljevo, a sărit inclusiv vedeta Nemanjia Matici, de la AS Roma, fost la Manchester United sau Chelsea.

Astfel, pe contul de Instagram ftbl.serbia a fost publicat un text în sprijinul lui Lazovici, în care se subliniază că „pedeapsa este prea riguroasă” iar „arbitrul a vrut doar să se asigure că ia decizia corectă”.

Fanii s-au grăbit să facă comparații cu VAR, sistemul de analiză video implementat și în primul eșalon din România. Cei care au văzut filmarea au făcut haz de cele întâmplate, spunând că la acel meci există cea mai avansată tehnologie, care le bate pe cele din Premier League sau Serie A. „Cel mai bun VAR! Mai bun decât în Serie A sau Premier League”, „Unde a plecat cu telefonul?”, „VAR-ul de la sat. Nu e nevoie de arbitri suplimentari, tehnologie avansată sau 20 de camere de filmat”, au fost câteva dintre comentariile de pe rețelele sociale.

Un comentator a descris-o situația ca fiind „VAR low budget”, iar alții au glumit și au spus că „VAR-ul din ligile inferioare din Serbia e oricum mai bun decât ceea ce vedem în campionatele importante din Europa”, În România sistemul VAR a fost introdus în Superligă din acest sezon, dar a produs deja controverse, după mai multe decizii eronate luate de arbitri chiar după consultarea acestuia ori din cauza comunicării anevoioase, ce durează minute bune, între central și cei aflați în cabina une se analizează fazele incriminate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....