Ar putea fi începutul unei noi ere. Acordul istoric pentru eliminarea motoarelor cu combustie internă, pe masa UE

Badea Violeta 28.10.2022, 07:59
Ar putea fi începutul unei noi ere. Acordul istoric pentru eliminarea motoarelor cu combustie internă, pe masa UE

Anunț important venit din partea UE! Eurodeputații și statele membre au ajuns la un acord în vederea interzicerii efective a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu anul 2035. Această măsură va remodela transportul și va marca un pas important pe calea reducerii emisiilor de carbon.

UE a ajuns la un acord pentru eliminarea motoarelor cu ardere internă până în 2035

Eurodeputații și statele membre ale UE au ajuns joi, 27 octombrie, la un acord asupra legislației europene care ar urma să elimine treptat vehiculele noi care emit CO2 până în 2035, au anunțat negociatorii, conform AFP.

„Tocmai am încheiat negocierile privind standardele de CO2 pentru automobile. Decizie istorică a UE privind clima, care confirmă definitiv obiectivul de a avea 100% vehicule cu emisii zero până în 2035, cu etape intermediare în 2025 și 2030”, a scris pe Twitter eurodeputatul francez Pascal Canfin, președintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European.

Un purtător de cuvânt al președinției cehe a Consiliului UE a scris, de asemenea, pe Twitter: „Avem un acord”. Discuțiile, între reprezentanții Consiliului European care reprezintă cele 27 de țări ale UE și Parlamentul European, au început joi, 27 octombrie, și urmau să continue până la obținerea unui acord.

Negocierile stau la baza tranziției blocului către un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, o promisiune cheie a șefei Comisiei, Ursula von der Leyen.

Citește și Avertismentul pentru toți șoferii cu mașini pe motorină: se întâmplă în toată Europa și se simte la pompă!

Decizie istorica a UE
Decizie istorica a UE

Autoturismele reprezintă 12% din totalul emisiilor de CO2 din blocul comunitar

În prezent, vehiculele reprezintă 12% din totalul emisiilor de CO2 din blocul comunitar, în timp ce transportul în general reprezintă aproximativ un sfert.

Legiuitorii conservatori și Germania și-au manifestat reticența față de această măsură, temându-se de povara costisitoare pe care o vor purta producătorii auto din UE, care concurează cu rivalii mondiali.

Interzicerea din 2035 a tuturor vehiculelor cu motoare cu combustie internă a fost votată de Parlamentul European în luna iunie a acestui an.

Acesta a susținut o propunere a Comisiei prezentată anul trecut, parte a unui obiectiv ambițios privind clima, care vizează reducerea emisiilor cu 90% până în 2035, comparativ cu un nivel de referință din 2021.

Conform unor date, ponderea maşinilor electrice înmatriculările noi din Europa a crescut la 9,9% în perioada aprilie-iunie, de la 7,5% în anul 2021.

Citește și Vestea bună a dimineții pentru amatorii de mașini electrice: se întâmplă cu Tesla în Europa!

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...