Aplicația pentru telefon care îţi arată riscul de infectare în oraşul în care călătoreşti. Doi studenţi din Constanţa îţi salvează vacanţa

Iancu Andreea, Ioana Nechifor 31.03.2021, 18:17
Aplicația pentru telefon care îţi arată riscul de infectare în oraşul în care călătoreşti. Doi studenţi din Constanţa îţi salvează vacanţa

Vacanțele ar putea fi din nou sigure, în ciuda pandemiei care încă nu s-a sfârșit. Doi studenți din Constanța au creat aplicația pentru telefon care arată riscul de infectare în orașul în care îți dorești să călătorești. Invenția tinerilor a fost deja premiată în cadrul unui concurs de informatică din Timișoara și ar putea deveni un interes pentru agențiile de turism. Creatorii susțină că aplicația nu este doar una sanitară, ci poate găsi destinații de concediu în care confortul și siguranța sunt îmbinate cu informații generale despre călătorie.

Aplicația care arată riscul de infectare în cazul călătoriilor, inventată de doi români din Constanța

Daniel și Cătălin sunt studenți în anul II la Informatică. Nouă ore au muncit ca să creeze aplicația care arată riscul de infectare utilă oricărui turist ce vrea să plece în vacanță, beneficiând totodată și de siguranță sanitară. Cei doi au luat în calcul datele publice aflate pe internet și actualizate de autorități. Meritul lor este că le-au grupat într-o formă centralizată și ușor de accesat de către toți utilizatorii unui laptop sau unui telefon inteligent.

Ideea nu a venit 1oo% de la noi. Aceasta ne-a fost propusă la un concurs. A fost tema concursului iar noi pur și simplu am adaptat designul nostru pe cerințele lor, ieșind această aplicație, care are un foarte mare potențial. Putem afla totul, de la cele mai bune trei hoteluri până la vremea din acel oraș și rata de infectare, cazurile totale alături de informații legate de COVID și despre cum putem călători sigur pe timpul pandemiei. Informațiile sunt actualizate în timp real. În momentul în care căutăm un oraș, vremea, hotelurile sau rata de infectare aceasta este actualizată instant. Sunt toate datele la zi. În fiecare secundă, practice. Aplicația noastră își ia datele de pe niște servere publice. Sunt servere care oferă gratuit date despre vreme, COVID și hoteluri. Durata concursului a fost de 15 ore. Timpul de lucru efectiv a fost undeva la 9 ore iar restul timpului ne-a luat să încărcăm videoclipul pe o platformă live și să-i facem setup-ul inițial, a povestit Cătălin, unul dintre studenți.

Cătălin și Daniel, cei doi tineri informaticieni, care au inventat aplicația pentru călătoriile în timpul pandemiei
Cătălin și Daniel, cei doi tineri informaticieni, care au inventat aplicația pentru călătoriile în timpul pandemiei

Cum poate fi accesată aplicația utilă pentru cei care călătoresc în pandemie

Aplicația studenților pentru alegerea și planificarea concediului, identifică destinații cu nivel procentual mare de vaccinare și cu cu grad mare de siguranţă în actualul context pandemic. Ea urmează să fie lansată pe internet, în câteva zile. Este utilă atât agenților de turism dar și turiștilor ce vor să călătorească în timpul pandemiei.

Competiția în sine a fost o premieră pentru noi, a fost un challenge, o provocare inedită. A fost superbă deoarece a reușit să ne pună la încercare pe noi, abilitățile noastre de a programa, de a comunica, de a lucra în echipă, de a ne coordona, de a ne organiza. Momentan aplicația o puteți găsi pe un link specializat de-al nostru, pentru că am urcat-o pe o platformă personală. Platforma se numește „Pandemic Holliday”. Cu cât crește interesul cu această aplicație, cu atât mai mult noi o să ne implicăm și o să încercăm să apelăm la cât mai multe resurse ca să putem să updatăm aplicația noastră, a explicat și studentul Daniel Cristian Daianu.

Universitatea Ovidiu, locul în care cei doi tineri studiază
Universitatea Ovidiu, locul în care cei doi tineri studiază

Înseamnă o confirmare a faptului că se face școală aici, în această universitate. Scopul a fost pentru a și avea impact. Urmărim de fiecare dată cu centrul de inovare digitală pe care Constanța îl are câștigat la nivel național și pe care foarte puțină lume știe că aveam așa ceva aici la noi acasă, să atacăm și domeniile cheie adică, turism dar în perioadă pandemică și securitate cibernetică care sunt la fel de bine legate de sănătatea digitală, Alexandru Bobe, profesor universitar.

Agențiile de turism s-au arătat primele interesate de programul informaticienilor români

Aplicația „Pandemic Holliday” va putea fi descărcată gratuit și instalată pe orice laptop sau telefon mobil. De asemenea, utilitatea sa a stârnit interesul agențiilor de turism, care ar putea folosi această invenție pentru a spori interesul asupra călătoriilor pentru turiști, chiar și în contextul pandemiei.

Oamenii au nevoie de informații în această perioadă extrem de grea și provocatoare în care totul s-a răsturnat. Turiștii sunt dezorientați. Este și motivul pentru care neavând informații suficiente nu efectuează rezervări. Deși ne apropiem de deschiderea sezonului sunt rezervări foarte puține pentru că oamenii nu știu de fapt ce se întâmplă în destinația respectivă, care este gradul de infectare, dacă sunt măsuri adoptate în hoteluri și evident că orice aplicație de acest gen este un instrument care îi ajută pe potențialii turiști să ia o decizie. Să plece către o destinație sau să schimbe destinația la care se gândeau în funcție de ceea ce află din asemenea aplicații. Sigur că așteptăm ca tot mai multe aplicații să poată să devină intsrumente reale și pentru noi pentru agențiile de turism, pentru hotelieri, pentru autoritățile locale, dar în primul rând pentru turiștii români, a precizat Corina Martin, agent de turism.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...