Aplicația pe care trebuie să o aibă toți românii pe telefon: scapi de drumuri la ghișeu

Gabriel Peneș 27.01.2023, 09:30
Aplicația pe care trebuie să o aibă toți românii pe telefon: scapi de drumuri la ghișeu

Aplicația pe care trebuie să o aibă toți românii pe telefon. Începând de joi, putem să plătim peste 400 de taxe și impozite prin intermediul unei aplicații de mobil, ce vine în completarea variantei de desktop ghiseul.ro. Aceasta va fi disponibilă atât utilizatorilor care folosesc sistemul Android, cât și iOS.

Aplicația pe care trebuie să o aibă toți românii pe telefon

O aplicație lansată joi de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României ne va scăpa de drumurile și cozile de la ghișee. De 11 ani exista posibilitatea plății taxelor și impozitelor prin intermediul site-ului ghișeul.ro. Acum, însă, acest lucru va fi posibil și prin intermediul telefonului mobil, după descărcarea aplicației ghișeul.ro. atât din Apple Store, cât și din Google Play.

„Lansarea aplicaţiei mobile „ghișeul.ro”, o aplicaţie simplă uşor de folosit, menită să uşureze viaţa. (…) Cred că orice român care va descărca aplicaţia va descoperi că e mult mai uşor să plăteşti din câteva click-uri taxe şi impozite locale, amenzi. Peste 400 de tipuri de plăţi se fac prin această aplicaţie, fără comision”, a afirmat, joi, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul a explicat că „ghișeul.ro” are în prezent 1,5 milioane de utilizatori, din care o treime și-au făcut cont în anul 2022, peste 65.000 în luna ianuarie a acestui an, fiind efectuate anul trecut peste 3,7 milioane de plăți prin această platformă. La aplicația ghiseul.ro, utilizatorul are posibilitatea să se autentifice și prin recunoaștere facială.

Printre plățile care se pot efectua, ministrul a menționat taxele și impozitele locale, obligațiile ANAF, amenzile, taxele de admitere la ASE, taxele de timbru pentru unele tribunale.

Aplicația pe care trebuie să o aibă toți românii pe telefon scapi de drumuri la ghișeu
Aproximativ 400 de plăți către ANAF se pot face acum și prin intermediul aplicației ghișeul.ro începând din această săptămână

Scapi de drumuri la ghișeu

Inițial, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, eliberarea online a cazierului judiciar va fi disponibilă pe platforma web (adică doar în browser), mai multe detalii urmând să fie anunțate săptămâna viitoare. Din aplicație va mai dura câteva luni până să se poată descărca cazierul judiciar, a mai spus Burduja. De asemenea, la început, descărcarea online a cazierului judiciar va fi disponibilă practic doar pentru cei care nu au cazier.

El a precizat că 98% dintre municipii se regăsesc pe ghişeul.ro, doar o treime dintre comune fiind interconectate la această platformă.

„Deşi anul trecut 61 de comune erau prezente în 2022 pe „ghişeul.ro” au avut zero plăţi pe această platformă. (…) Este o problemă de informare a funcţionarilor publici şi a cetăţenilor. Avem o campanie de informare în ţară şi oferim primăriilor sprijin tehnic. Costurile de conectare la platformă nu sunt mari: 10.000-12.000 lei până la 10.000- 20.000 de euro pentru acele primării care sunt mult în urmă din perspectiva procesului de transformare digitală (…) Nu sunt sume mari, câteva mii de euro. Dacă nu vor avea resurse, vom gândi un program la nivelul ministerului pentru primăriile care fac astfel de solicitări”, a spus Burduja.

În 2023 s-au făcut deja jumătate de milion de tranzacții online pe ghișeul.ro, a mai spus Sebastian Burduja. El consideră că numărul va crește semnificativ odată cu lansarea aplicației. „Din experianța noastră, odată ce un român face o plată prin ghișeul.ro, nu mai revine la ghișeu”. Conform ministrului, aplicația a avut 500 de descărcărci încă dinaintea prezentării oficiale.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....